Besplatne onlajn priče za decu

Najlepše dečije priče za laku noć!

Magija pred spavanje: Moć kratkih priča za laku noć za decu

Roditeljstvo je puno čarobnih trenutaka, a večernje rutine pred spavanje svakako spadaju među njih. To je vreme za stvaranje dragocenih sećanja sa vašom decom. A među svim ritualima pred spavanje, kratke priče za laku noć zauzimaju posebno mesto. 

saznaj više…

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading
Bojanke za decu
Pretraga

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Zašto su priče za laku noć važne?

Stimulacija mašte

Kratke priče za decu podstiču dečju maštu i zamišljanje. Pomoću reči, deca stvaraju žive slike u glavi, a to ih razvija i obogaćuje njihov unutrašnji svet.

Razvoj emocionalne inteligencije

Kroz priče, deca se upoznaju sa različitim emocijama, kako kod sebe tako i kod drugih likova. Uče na šta liče osećanja sreće, tuge, ljutnje i straha, i kako se sa njima nositi.

Razvijanje rečnika

Slušajući nove reči i rečenice u pricama, deca proširuju svoj rečnik. To im pomaže da se lakše izražavaju i bolje razumeju svet oko sebe.

Stvaranje rutine pred spavanje

Kratke večernje priče postaju deo prepoznatljive rutine pred spavanje, koja decu smiruje i priprema za san. Rituali kao što je čitanje priče omogućavaju deci da se osećaju sigurnije i lakše zaspu.

Povezivanje

Čitanje priče zajedno je trenutak za povezivanje i stvaranje intimne atmosfere. Delite vezu sa svojim detetom kroz priče, čime će se osećati ljubljeno i prihvaćeno.

Šta čitati deci pred spavanje?

Izaberite priče prema uzrastu

Za najmlađu decu, idealne su kratke i jednostavne priče sa puno rimovanja i ponavljanja. Starijoj deči možete čitati malo duže priče sa zanimljivijim zapletom.

Sadržaj priče

Izaberite priče sa pozitivnim porukama o prijateljstvu, hrabroti, ljubaznosti i prebrođavanju prepreka. Ponekad su i priče sa laganim elementom misterije i uzbuđenja dobre za laku noć, ali ih treba prilagoditi uzrastu.

Slike u priči

Knjige sa ilustracijama su odličan izbor, jer slike angažuju decu i pomažu im da vizualizuju priču.

Vaš entuzijazam

Najvažnije je čitati deči sa entuzijazmom i promenom glasa u zavisnosti od likova i situacija u priči. Vaša energija i emocije učiniće priču još zanimljivijom.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.