Zekin uskršnji poklon

Bio je Uskršnji praznik, a mali zeko Trepko živeo je u šumi blizu velikog grada. Iako je bio mali, Trepko je imao veliko srce puno ljubavi i dobre volje. Svake godine je sa uzbuđenjem posmatrao kako se deca iz obližnjeg grada raduju uskršnjim poklonima i slatkišima.

Nekoliko dana pre Uskrsa, Trepko je šetao šumskom stazom posmatrajući prve prolećne cvetove kako se probijaju iz zemlje. Osećaj radosti zbog buđenja prirode ispunio je njegovo malo zečje srce. Odjednom je začuo vesele glasove dece koja su se igrala u obližnjem parku. Trepko je uvek voleo da ih posmatra kako bezbrižno trčkaraju i smeju se, podsetivši ga na sreću detinjstva. Tada mu je sinula ideja – svake godine deca dobijaju poklone za Uskrs, ali što ne bi on bio taj koji će im pokloniti malo radosti? Sa uzbuđenjem je počeo da smišlja plan kako da im priredi iznenađenje.

Noć uoči Uskrsa, kad su svi mirno spavali, on je krenuo u grad noseći svoju košaricu punu šarenih jaja i čokoladica. Skakutao je parkom i skrivao poklone iza drveća, klupa i u malim rupicama na tlu.

„Deca će biti tako srećna kad ih pronađu!“, žmirkao je radosno dok je radio.

Sledećeg jutra, sunčana uskršnja nedelja je obasjala grad. Roditelji su izveli svoju decu u šetnju gradom i parkom. Mališani su se radovali proleću, ali nisu ni sanjali kakvo ih je iznenađenje čekalo!

„Mama, mama, pogledaj ovo!“ uzviknuo je jedan dečak koji je pronašao šareno jaje skriveno u žbunju. Ubrzo su i druga deca ugledalа obojene čudne tragove među drvecem. Uzbunjeno su se razgalopirali i otpočela je prava potraga za skrivenim blagom!

Razigrana dečja graja odjekivala je između drveća dok su jurili od jednog skrovišta do drugog. Svaki put kad bi neko od njih otkrio novi skriveni poklon, usklici oduševljenja bi privukli ostalu decu da se okupe oko srećnika.

„Ovde, ovde! Pronašao sam čitavo gnezdo čokoladnih jaja!“ vikao bi dečak sav srećan.

„A ja sam našla ogromnog zeku od čokolade! Pogledajte samo koliki je!“, uzvikivala bi devojčica zagrlivši slatkiš.

Osmesi su im prekrivali lica dok su nalazili jedno uskršnje jaje za drugim, a onda i slatke čokoladice. Smejali su se i grlili od sreće. Čak i najstariji đaci nisu mogli da se uzdrže od radosnih usklika kada bi pronašli nov poklon.

Iz svog skrovišta u šumi, mali Trepko je posmatrao scenu ogromnog veselja koju je priredio. Njegovo srce je bilo ispunjeno neizmernom srećom što je usrećio toliku decu i osvetlao im lica osmesima.

Tog dana je naučio da najveće bogatstvo i najveća radost ne leže u primanju, već u davanju iz srca i činjenju da drugi budu srećni. Od tada, Trepko više nikad nije propustio priliku da daruje ovaj svet radošću i dobrotom, baš kao što je uradio na taj poseban Uskrs.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.