Kako je orao ostao gladan

Nakada davno pre nego što su se ljudi naselili u ovim krajevima, živela je plemenita vrsta životinja zvana Dabrovi. Bili su marljivi i pošteni stanovnici šume, dane provodeći gradeći svoje domove na jezerima i barama. Njihove šape su ličile na ljudske ruke, a krzno im je bilo sivo – dovoljno toplo za hladne zimske dane, a dovoljno tamno da im olakša kopanje, svakodnevnu aktivnost.

Među šumskim stanovnicima, Dabrovi su se isticali nemerljivom vrednošom. Posebno su bili vešti u tajnom zanatu izrade strela, oblikujući njihove vrhove od kremena iz obala reka. Bili su tako spretni lovci da je u njihovim nastambama uvek visilo osušeno meso.

No, najviše su se isticali svojim graditeljskim umećem. Bez ijednog alata, samo svojim šapama, gradili su snažne brane koje su od potoka stvarale ribnjake za mrest. Kuće su im imale mnogobrojne hodnike i odaje. Svi Dabrovi su radili, čak i ženke i mladunci. Živeli su u miru i poštenju, ne tražeći ništa od drugih.

U to vreme, Orao je bio ponosni ratnik, ogrnut šarenim perjem od glave do repa. Živeo je na vrhu planine, a kada bi sišao u šumu, tražio je da mu se odaje velika čast. Za njega su vetrovi trubili, a gromovi udarali u bubnjeve. Sva živa stvorenja morala su da mu se poklone, a on je očekivao da mu donose ribu i bobice za gozbu.

Orao i dabar

Jednog proleća, kada se led otopio sa voda i šuma se odenula u novo zeleno lišće, Orao je došao u iznenadnu posetu. Zaustavio se na obali malog jezera i tamo ugledao staru Dabricu kako vadi blato. Bila je pognuta nad poslom, velikim, naboranim šapama oblikujući cigle od gline za izgradnju novog zida doma Dabrova. Orao ju je pogledao sa podsmehom.

„Gladam sam“, rekao je.

Dabrica je podigla smeđu glavu iz vode i pogledala Orla.

„I porodica Dabrova bi gladovala, gospodine, da svi ne radimo kako bismo preživeli.“

„Ali zamislite kakav posao obavljate“, uzviknuo je Orao, sletevši na granu drveta da ne mora stajati u blatu.

„Pogledajte svoje šape“, nastavio je. „One nisu šape visokog ranga poput mojih, već su isprekrižene blatom. Živite u kućama od blata, drva grizete zubima, a jelo vam je korov i kora. Osuđeni ste samo da čekate na nekoga poput mene.“

Dabrica je nastavila svoj posao. Kada je Orao završio, rekla je: „Mi Dabrovi smo skromni i niko u šumi nije marljiviji od nas. Produbljujemo i pregrađujemo potoke čineći ih korisnijim. Naš posao nas vodi u blato, u kojem moramo i živeti. Ali mi smo pošteni i štedljivi, gospodine. Šta želite da jedete?“

„Ribu“, reče Orao. „Idi i uhvati mi nešto.“

Dabrica je obrisala šape i zaronila u vodu. Orao ju je posmatrao kako odlazi. Bio je gladan, čeznuo je za obrokom sveže ulovljene ribe. Neko vreme je gledao mirnu površinu, ali nije primetio ni najmanje talasanje. Nakon što je prošao sat, voda se uskomešala i iz nje se pojavila smeđa glava Dabrice.

„Tvoja riblja gozba te čeka, Orle“, reče Dabrica.

„Ali gde su ribe?“, zahtevao je Orao.

„Čekaju te na mom stolu, dole u Dabrovoj kolibi“, reče ona, a zatim se ponovo zagnjuri u vodu i ne izroni više.

Orao je ostao gladovati dugo u toj šumi. Jer oni koji su previše ponosni da rade za svoju hranu, uvek su gladni.

Napišite nastavak ovo priče!

Dragi čitaoci, hajde da vežbamo maštu Vaše dece. Pozivamo ih da pokažu svoju kreativnost i postanu autori nastavka ove stare priče o Orlu i Dabrovskoj porodici. Pošaljite nam na mejl info@buks.rs njihovu verziju nastavka priče, a mi ćemo ovde objaviti sve prikladne radove uz potpis deteta koje ga je napisalo.

Evo nekoliko pitanja kojima roditelji mogu podstaći decu da promišljaju o poukama iz ove priče:

  1. Koje osobine Dabrova su vam se najviše svidele, a koje najmanje? Zašto?
  2. Kako biste opisali Orla i njegov stav prema Dabrovskoj porodici? Šta mislite, da li je on u pravu ili ne?
  3. Šta je pouka koju možemo naučiti iz ponašanja Dabrova? A iz Orlovog ponašanja?
  4. Da ste vi bili Orao, kako biste se drukčije ponašali prema Dabrovima?
  5. Zašto je važno ceniti trud i rad drugih, umesto da ih omalovažavamo?
  6. Koje vrednosti i vrline su prikazane kroz lik Dabrova? Da li se i vi trudite da budete vredni, skromni i pošteni poput njih?
  7. Zamislite da ste vi Dabar – kako biste objasnili Orlu značaj svog rada za celu šumsku zajednicu?
  8. Šta mislite, da li je na kraju Orao naučio neku važnu životnu lekciju? Kakvu?
  9. Koje druge priče ili bajke poznajete koje takođe uče o važnosti rada i poštovanja prema drugima?

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.