Vitezovi Zelene šume

U srcu nacionalnog parka Zamizlend, daleko od gradova i civilizacije, nalazila se Zelena šuma – čudesan kutak čistote i lepote. Ova oaza prirode bila je mesto gde je vreme stajalo.

Zvukovi i mirisi šume ostavljali su pečat na svakom posetiocu, podsećajući ih na lepotu i harmoniju prirode. Svako ko bi se našao u toj Zelenoj šumi osećao bi sklad sa svetom oko sebe i znao bi da je deo nečeg većeg i neprocenjivog – dela prirode koja nas sve povezuje.

Arome divljeg cveća i sveže zemlje obavijale su svaki atom vazduha, stvarajući mirisnu simfoniju koja je uljuljkivala duše posetilaca.

Kroz ovu šumu, blistao je maleni potok. Bio je to umirujući put vode, jasan i bistar, koji je nežno klizio kroz šumu. Njegov tok pratio je vijugave staze, prolazeći pored kamenčića i stena, stvarajući blagi šum koji je poput pesme prirode ulazio u uši svih onih koji su bili blizu. Potok je bio žila života ove čarobne šume, okružen bogatim zelenilom i raznovrsnim biljkama koje su uz njega rasle.

Voda je bila dom raznim vodenim stvorenjima, ribicama koje su mahale svojim srebrenim perajima i žabama koje su veselo skakutale po obali. Zelena trava rasla je oko potoka, a svaki put kada bi povetarac prošao, biljke bi se lagano njihale u znak pozdrava.

Ne tako davno, u selu pored ove prekrasne šume, živeli su dečak Nikola i vedra devojčica Ana. Oboje su voleli da istražuju prirodu i igraju se u šumi. No, jednog dana, Nikola i Ana primetili su tužan prizor – potok je bio pun đubreta! Neko je bezdušno bacao smeće u prirodu, ugrožavajući životinje i biljke.

Zabrinuti zbog ovoga, Nikola i Ana su se sastali i odlučili da okupe sve svoje drugare kako bi osnovali grupu koja će se boriti protiv ovog ekološkog problema. Nazvali su je „Vitezovi Zelene šume“. Želeli su da štite prirodu i čuvaju je od svakog zla.

Prvo su organizovali sastanak na livadi pored potoka. Okupili su se svi drugari iz sela, svako sa svojim idejama kako da pomognu. I tako je počela njihova avantura za čistiju prirodu. Nikola je predložio da nabave velike kese i rukavice kako bi mogli da prikupe smeće bezbedno i bez prljanja. Ana je predložila da se napravi veliki poster sa porukom „Čuvajmo prirodu!“ kako bi privukli pažnju meštana i naučili ih kako je važno čuvati prirodu.

Svako od njih imao je svoju ulogu u grupi. Tu je bila Tara, koja je bila vrhunski organizator i koja je koordinisala svakim korakom. Zatim, Janko i Jelena su bili majstori za crtanje i bojenje, pa su oslikavali postere veselim bojama. Maja je bila talentovana za pisanje, pa je napisala lepe pesmice o prirodi koje će pevati tokom kampanje. Svi su imali posebne talente koje su koristili za dobrobit planete.

Kada su bili spremni, krenuli su u akciju. Dan za danom, članovi grupe „Vitezovi Zelene šume“ čistili su potok od smeća. Pažljivo su ga razdvajali, reciklirali i bacali na odgovarajuće mesto kako bi bili sigurni da će smeće biti pravilno odloženo. Dok su radili, pevali su pesmice i smejali se, znajući da čine nešto zaista važno.

Nakon što su očistili potok, grupa je organizovala kampanju u selu. Posteri su bili istaknuti na svakom ćošku, a Ana je držala govor na glavnom trgu. Govorila je o značaju očuvanja prirode i kako svako od nas može da bude vitez Zelene šume. Njihove reči su doprle do srca meštana, koji su shvatili da nisu znali koliko njihovi postupci ugrožavaju prirodu.

Takođe su organizovali edukativne radionice za decu u školi, gde su učili o značaju recikliraže. Svi su postali svesniji i počeli su da brinu o svom okruženju.

Vitezovi Zelene šume nisu samo očistili potok i osvestili meštane o značaju ekologije, već su postali pravi heroji svog sela. Osećali su se ponosno jer su znali da su uradili nešto divno za svoje prijatelje životinje i biljke u šumi.

Od tada, svaki put kad bi neko pokušao da baci smeće na pogrešno mesto, setili bi se odlučnosti Nikole i Ane i tada bi odložili smeće na pravo mesto. I tako je selo postalo primer kako svi zajedno mogu da čuvaju prirodu i uživaju u njenim čarolijama.

A ako se ikada nađete u toj prekrasnoj šumi, možda ćete čuti šapat vetra kako priča o hrabrim vitezovima koji su je spasili od zagađenja i naučili sve da vole i čuvaju prirodu. Jer svako od nas može biti Vitez Zelene šume i braniti je od svih opasnosti.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Ove priča nas podseća na značaj očuvanja i poštovanja prirode. Kroz avanture dece u Zelenoj šumi, ističe se kako zajednički napor, edukacija i svest o ekologiji mogu promeniti svet oko nas. Priča nas podseća da smo svi odgovorni za zaštitu prirode i da je svako od nas poput vitezova koji se bore za očuvanje čiste i prelepe okoline za buduće generacije.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.