Polazak u školu, strahovi i sumnje

Marko je živeo u velikom gradu, bio veselo i radoznalo dete sa srećnim detinjstvom. A onda je došlo vreme za polazak u školu, srce mu je zakucalo brže nego ikada pre. Strahovi su se nizali poput domina u njegovom malom svetu. Šta ako se ne uklopi? Šta ako mu učenje bude teško? Šta ako druga deca ne žele da budu njegovi prijatelji?

Prvog dana škole, Marko je stajao ispred vrata sa rancem na leđima i očima punim pitanja. Njegova mama je bila tu, smeškala mu se podržavajući ga. „Dragi Marko, da ti mama kaže:“ Škola je kao veliko avanturističko putovanje!“. Reče mu sa osmehom na licu.

„Ali mama, šta ako ne uspem?“ zabrinuto upita Marko.

Mama se sagnu i pogleda ga ozbiljno u oči. „Slušaj me pažljivo. Svi mi ponekad osećamo strah od novih stvari. Čak i tvoj tata i ja smo se plašili kada smo kretali u školu. Ali znaš šta nam je pomoglo? Verovali smo u sebe i svoje mogućnosti. Ti si hrabar i pametan dečko, i sigurna sam da ćeš se odlično snaći.“

Marko je malo zastao i razmislio o onome što mu je mama rekla. Počeo je da razmišlja o svim neverovatnim stvarima koje će naučiti i svim novim prijateljima koje će upoznati.

Kada je zakoračio unutra, učiteljica je bila nasmejana i srdačna. „Dobrodošao, Marko! Drago mi je što si tu.“

Marko je osetio da mu srce brže kuca, ali je uzvratio osmeh i pozdravio učiteljicu. Dani su prolazili, a Marko je postao sve sigurniji. Naučio je mnogo zanimljivih stvari i upoznao nove drugare koji su ga prihvatili baš onakvog kakav jeste.

Jednog dana, Markova mama došla je po njega i primetila promenu u njegovim očima. „Kako je bilo u školi danas?“ upitala ga je.

Marko je sijao od sreće. „Bilo je super, mama! Danas smo pravili nacrte za izmišljene svetove, i moj crtež je bio najbolji! I drugari su mi rekli da se zabavljaju sa mnom.“

Mama se osmehnula, znajući da je Marko prevazišao svoje strahove. „Vidiš, dragi, ti si sada deo sveta punog čarolija i mašte, baš kao u pričama.“

Vremenom, Marko je postao još hrabriji. Učestvovao je u školskim predstavama, rešavao matematičke zagonetke i stekao još više divnih prijatelja. Kroz svaki korak, mama i tata su bili uz njega, podržavali ga i slavili njegove uspehe.

I tako, Marko je naučio da strahovi mogu da nestanu ako veruješ u sebe, da su novi počeci uzbudljivi avanturistički putevi, a da uz podršku voljenih, nema prepreke koju ne možeš prevazići.

Ovo je priča o Markovoj hrabrosti i uspehu. Neka ova priča podseti sve roditelje i decu da su zajedno jači od svih strahova i da je podrška najvažnija čarolija u svetu odrastanja.


Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane.

Loading

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Podeli ovu priču