Nauči da letiš visoko

Jednom davno, u šumici punoj raznobojnih ptica, živeo je maleni, plavi Vrapčić. Vrapčić je bio vesela ptica, ali često je osećao da mu nedostaje hrabrosti da leti visoko i istražuje svet oko sebe.

Jednog sunčanog jutra, Vrapčić je sreo mudru Sovu. Sova je imala velike oči i belo pero koje je izgledalo kao da nosi staru kapu.

„Molim te, mudra Sovo,“ rekao je Vrapčić, „kako mogu da naučim da letim visoko i da budem hrabriji?“

Sova se nasmešila i rekla: „Dragi Vrapčiću, prvo moraš naučiti kako da se nosiš s izazovima. Život je pun njih, ali ne brini! Postoje načini da se suočiš s njima i postaneš hrabriji.“

Sova je tada podelila savet koji je Vrapčić zapisao u svom malom notesu:

„U životu ćeš susresti mnoge izazove. Nekada će biti teško, ali nemoj se obeshrabriti. Umesto toga, pronađi način da se nosiš s tim. Kada se suočiš s teškoćama, duboko udahni, smiri se i razmisli o svojim mogućnostima. Možda ćeš morati da pokušaš nekoliko puta, ali nikada ne odustaj. Tako ćeš razviti svoju unutrašnju snagu i hrabrost.“

Vrapčić je pažljivo slušao savet Sove i odlučio da ga primeni. Sledećeg dana, stajao je pred granom koja mu je izgledala previsoka. Seo je na obližnju granu, zatvorio oči i zamislio sebe kako hrabro sleće na tu granu. Onda je polako otvorio oči i krenuo ka njoj. Bio je to mali korak, ali za Vrapčića je bio veliki uspeh.

„Duboko udahni, smiri se i razmisli o svojim mogućnostima,“ ponavljao je Vrapčić u sebi dok je polako leteo ka grani.

Nije bilo lako, ali Vrapčić nije odustajao. Kada je konačno uspeo da doleti na granu, osetio je neverovatnu radost i ponos. Sova je bila u pravu! Vrapčić je postao hrabriji.

Vremenom je Vrapčić naučio da se nosi s mnogim izazovima u svom životu. Učio je kako da se nosi s neuspehom, kako da se izbori sa stresom i kako da bude uporan kada mu je teško. Svaki put kad bi se suočio s novim izazovom, setio bi se saveta Sove i znao je da će moći da prebrodi sve prepreke.

I tako, maleni plavi Vrapčić naučio je kako da leti visoko i kako da bude hrabar. Sada je istraživao nove predele, pevao najlepše pesme i bio je srećan, zahvaljujući mudrosti Sove i njegovoj upornosti da savlada izazove.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Kako pomoći detetu da prevaziđe strahove

  1. Razgovarajte o strahovima: Koristite priču kao polaznu tačku za razgovor sa svojim detetom o njihovim strahovima i izazovima. Pitanjima poput „Kako se osećaš kad se suočiš sa nečim što te plaši?“ možete podstaknuti otvoren dijalog i razumevanje detetovih emocija.
  2. Podstaknite realistične korake: Kao što je Vrapčić počeo malim koracima prema svojim strahovima, podstičite svoje dete da prepozna male, postepene korake koje može preduzeti kako bi se suočilo sa svojim izazovima. To može biti korisno i kod školskih obaveza, sportskih aktivnosti ili društvenih interakcija.
  3. Priznajte napore: Nagradite napore vašeg deteta, čak i ako ne uspeju odmah. Pohvalite njihovu hrabrost da se suoče sa strahom i podstaknite ih da ne odustaju, čak i kad se suoče s preprekama.
  4. Modelirajte hrabrost: Vaše ponašanje i reakcije takođe imaju uticaj na vaše dete. Pokušajte da pokažete hrabrost i otvorenost prema suočavanju sa sopstvenim izazovima. Deca često uče iz primera svojih roditelja.
  5. Ohrabrite samoizražavanje: Podstaknite svoje dete da deli svoje emocije i strahove s vama. Otvoren razgovor može im pomoći da se osećaju podržano i razumljivo, što je važno za razvoj samopouzdanja.
  6. Podstaknite raznovrsnost: Poput raznih prijatelja koje je Vrapčić upoznao, podstičite svoje dete da se upušta u različite aktivnosti i upoznaje različite ljude. To će im pomoći da se razvijaju i da se osećaju samouvereno u različitim situacijama.
  7. Otvoreno razgovarajte o neuspehu: Kao što je Vrapčić naučio da nije sramota ne uspeti odmah, tako i vaše dete treba naučiti kako da se nosi sa neuspehom. Razgovarajte o tome kako neuspesi mogu biti prilika za učenje i rast.
  8. Podstaknite maštovito razmišljanje: Koristite priče za decu kao inspiraciju da zajedno smišljate razne načine kako se Vrapčić mogao suočiti sa svojim strahovima. To može pomoći vašem detetu da razvije maštovito razmišljanje i kreativnost u rešavanju problema.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.