Filip, Višnja i tajanstveni fosil dinosaurusa

Filip i Višnja su bili najbolji prijatelji od malih nogu. Odrasli su u malom selu pored prelepe reke. Oboje su bili znatiželjni i voleli su istraživati svaki kutak prirode. Jednog sunčanog dana, dok su šetali pored reke, primetili su nešto čudno ukopano u zemlji. Bio je to okamenjeni fosil, ali ne običan – bio je to fosil malog dinosaurusa!

„Vau, ovo je nešto najneverovatnije što sam ikada videla!“ uzviknula je Višnja dok je pažljivo proučavala fosil.

Filip je bio podjednako uzbuđen. „Siguran sam da je ovo fosil pravog dinosaura! Zamisli, mi smo prvi koji su ga videli nakon miliona godina!“

Dok su posmatrali fosil primetili su neko čudno svetlo koje ih je obasjalo. Trenutak kasnije, Filip i Višnja su se našli u sred praistorijske šume. Oko njih su trčali dinosaurusi raznih vrsta, a u daljini su videli veliku vulkansku planinu.

„Ovo je neverovatno! Mi smo stvarno putnici kroz vreme!“ uskliknula je Višnja.

Dok su istraživali praistorijski svet, primetili su malog dinosaura koji je trčkarao oko njih. Bila je to mala verzija onog fosila koji su pronašli. Dinosaur je bio Compsognathus, jedan od najmanjih dinosaurusa koji je ikada živeo.

Filip je kleknuo pored dinosaura. „Hej, mali prijatelju! Znaš li ti da su tvoji praunuci postali velike zvezde našeg sveta?“

Dinosaurus ih je gledao znatiželjno, a onda se uputio prema njima. Ispostavilo se da je dinosaur bio znatiželjan kao i oni. „Zanimljivo je kako se svet promenio,“ reče Filip. „Nekada su tvoji preci trčali ovde, a sada ti trčkaraš pored nas!“

Dok su razgovarali s dinosaurom, primetili su velikog biljojeda kako pase visoku travu. „Vau, pogledajte tu veličinu!“ rekla je Višnja. „Ovo je Argentinosaurus, najveći dinosaurus ikada!“

Filip se nasmejao. „Znaš, imao je preko 30 metara u visinu i težio kao sto slonova! Toliko je ogroman da bi jedva mogao stati u naše dvorište!“

Dok su razgovarali s dinosaurusima i istraživali praistorijski svet, shvatili su da su dinosaurusi bili jako raznovrsni – neki su bili ogromni mesojedi, neki su bili mali biljojedi, a neki su bili svaštojedi. Takođe su naučili da su dinosaurusi bili ne samo važan deo prirodnog okruženja, već su imali ključnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosistema.

Nakon nekoliko uzbudljivih sati, Filip i Višnja su odlučili da je vreme da se vrate kući. Stali su pored okamenjenog fosila Compsognathusa i zatvorili oči. Zračak svetla ih je ponovno obasjao, i sledeći trenutak našli su se pored reke u njihovom vremenu.

„Dakle, zar smo to stvarno putovali kroz vreme?“ pitao je Filip, trljajući oči jer nije bio siguran da nije sve bilo samo san.

Višnja se nasmejala. „Tako je! Bilo je kao da smo živeli u doba dinosaurusa!“

Pogledali su svoj mali fosil Compsognathusa i osmehnuli se. Njihova avantura ih je naučila o značaju prošlosti, raznolikosti života i važnosti brige za svoj svet.

I tako su Filip i Višnja nastavili da istražuju svet oko sebe, znajući da su povezani sa svim vremenima i da svaki trenutak ima svoju priču. I njihova priča o putovanju kroz vreme sa dinosaurusima ostala je zauvek urezana u njihovim srcima kao svedočanstvo o avanturama koje se mogu pronaći čak i u najneobičnijim trenucima.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

 • Šta misliš zašto su Filip i Višnja bili toliko uzbuđeni kada su videli fosil dinosaurusa?
 • Kako misliš da se Filip i Višnja osećali kada su se našli u praistoriji?
 • Da li misliš da je bilo strašno videti dinosauruse?
 • Šta misliš da su Filip i Višnja naučili iz ove avanture?
 • Šta misliš da predstavljaju dinosaurusi u ovoj priči?
 • Koja je pouka priče?
 • Šta misliš da priča pokušava da nas nauči?
 • Da li ti se ikada svidelo da istražuješ prirodu?
 • Da li misliš da je moguće putovati kroz vreme?
 • Šta misliš da bi uradio/la da se nađeš u praistoriji?
 • Da li znaš nešto o dinosaurusima?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.