Avantura između stranica knjige

U mirnom gradiću Cvrčak, troje najboljih prijatelja, Ana, Marko i Lena, često su provodili vreme zajedno. Imali su neverovatno maštovite umove i obožavali su čitanje. Njihove omiljene knjige bile su pune čarobnih svetova, avantura i neustrašivih junaka.

Ilustracija za priču o knjigama

Jednog magičnog letnjeg dana, deca su odlučila da istraže staru napuštenu biblioteku. U dubokom kutku biblioteke, pronašli su ogromnu prašnjavu knjigu sa naslovom „Knjiga maštarija“. Bez razmišljanja, otvorili su knjigu i zaronili u nju.

Sledećeg trenutka, Ana, Marko i Lena našli su se u potpuno drugačijem svetu. Ana je postala hrabra vitezica sa mačem i štitom, Marko je postao vešt čarobnjak sa čarobnim štapićem, dok je Lena postala lukava princeza s neverovatnim veštinama skakanja i prevazilaženja prepreka.

Njihova avantura je započela u Zemlji Trobojnih Dveri, očaravajućem svetu preplavljenom šarenim travnjacima i drvećem čudnih oblika. Grad, smešten usred tog bajkovitog krajolika, izgledao je poput čarobnog zamka obavijenog sjajnim oblakom svetla. Dok su stajali pred gradskim vratima, osetili su uzbuđenje i strah istovremeno, znajući da je sudbina ovog sveta sada u njihovim rukama.

Odlučno su kročili u gradski trg, gde je lebdeo osećaj uzbuđenja i iščekivanja. Preplavljeni mnoštvom građana Zemlje Trobojnih Dveri, deca su osetila raznolikost ovog sveta – vilinske prodavnice sa šarenim predmetima, vesele patulje koji su pevušili dok su radili, i čarobnjake svih vrsta koji su šetali ulicama sa svojim knjigama i napicima.

Međutim, nisu imali vremena da se zaustave i razgledanju. Brzo su se suočili sa prvim izazovom – monstruoznim čudovištem koje su se pojavilo iznenada. Ana je prepoznala svoju priliku da koristi svoju hrabrost i veštinu mačevanja. Njen mač je sijao dok je hrabro skakutala između napadača, odvraćajući ih od grada.

Marko je koristio svoje čarolije kako bi oslobodio zarobljenike koje su čudovišta vezane držali u kavezima. Zlurada lukova čudovišta postala su bezvredna kada bi Marko pokazao moć svojih čarobnih štapića, oslobađajući zarobljene građane i davajući im nadu.

Lena, svojom snalažljivošću, otkrila je tajne prolaze i skrivene staze koje su vodile do ključnih mesta u gradu. Njena veština provlačenja kroz tesne otvore i prevazilaženje nepremostivih prepreka bila je od neprocenjive važnosti za ekipu.

Dok su se deca suočavala sa izazovima i preprekama, shvatili su da su hrabrost i saradnja ključni. Svaka veština je igrala ulogu u prevazilaženju prepreka i spasavanju grada. Kroz svoje delovanje, Ana, Marko i Lena nisu samo pokazali svoju snalažljivost, već i potvrđivali vrednost prijateljstva i solidarnosti u trenucima krize.

Dok su se približavali kraju svog zadatka, shvatili su da čudovište poseduje ogromnu moć koja potiče iz njegove usamljenosti i tuge. Ana, Marko i Lena su odlučili da mu pomognu umesto da ga pobede. Pomoću hrabrosti i razumevanja, uspeli su da promene njegovu perspektivu i nauče ga vrednosti prijateljstva.

Nakon što su uspešno okončali svoju avanturu, deca su se vratila u stvarni svet, u biblioteku iz koje su krenula. Ali ovog puta, doneli su sa sobom pouku o hrabrosti i pomoći u nevolji. Njihova priča postala je inspiracija za sve u gradu Cvrčak, podsećajući svakoga da su hrabrost i empatija ključni u svakodnevnom životu.

Ana, Marko i Lena su shvatili da se junaci ne rađaju već se stvaraju hrabrim delima i spremnošću da se pomaže drugima. Njihovo prijateljstvo i avantura između stranica knjige ostali su zauvek urezani u njihovim srcima kao podsećanje da svako može biti junak kada je potrebno biti hrabar i pružiti pomoć onima u nevolji.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

 • Šta misliš zašto su Ana, Marko i Lena bili toliko znatiželjni da istraže staru napuštenu biblioteku?
 • Kako misliš da se Ana, Marko i Lena osećali kada su ušli u knjigu?
 • Šta misliš da su Ana, Marko i Lena naučili o sebi i o drugima tokom svoje avanture?
 • Da li misliš da je moguće putovati kroz knjige?
 • Šta misliš da bi uradio/la da se nađeš u čarobnom svetu?
 • Šta misliš da predstavljaju knjige u ovoj priči?
 • Koja je pouka ove priče?
 • Šta misliš da priča pokušava da nas nauči?
 • Da li voliš da čitaš knjige?
 • Koja je tvoja omiljena knjiga?
 • Da li misliš da je važno da čitamo knjige?
 • Šta misliš da je najvažnija stvar koju možemo naučiti iz knjiga?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Razvoj dečije mašte – zašto je važno da deca čitaju

Razvijanje mašte kroz knjige ima ključnu ulogu u celokupnom razvoju dece i donosi brojne benefite. Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

 1. Kreativnost: Čitanje knjiga podstiče decu da razmišljaju van okvira i razvijaju svoje kreativne sposobnosti. Kroz maštovite priče, deca su izložena različitim svetovima, likovima i situacijama, što podstiče razvoj originalnih ideja.
 2. Kognitivni razvoj: Maštovite priče zahtevaju da deca koriste svoj um kako bi vizualizovala scene, likove i događaje. Ovo podstiče razvoj mentalnih kapaciteta, kao što su pažnja, koncentracija i sposobnost da se prate složeni zapleti.
 3. Jezičke veštine: Čitanje knjiga bogatih jezikom pomaže deci da razviju bogat rečnik i bolje razumevanje gramatike. Takođe, izloženost različitim stilovima pisanja poboljšava njihovu sposobnost izražavanja.
 4. Empatija: Kroz čitanje priča o različitim likovima i njihovim iskustvima, deca mogu razvijati empatiju i saosećanje. Identifikacija sa likovima omogućava deci da razumeju različite perspektive i osećanja.
 5. Razumevanje sveta: Maštovite knjige često sadrže elemente fantastike, ali i univerzalne teme i moralne pouke. Kroz ove priče, deca mogu bolje razumeti vrednosti, odnose i dileme sa kojima se suočavaju u stvarnom svetu.
 6. Rešavanje problema: Mnoge priče za decu postavljaju junake pred izazove i probleme koje moraju rešiti. Ovo podstiče razvoj veština kritičkog razmišljanja i traženja rešenja.
 7. Samopouzdanje: Učestvovanje u fantastičnim avanturama i identifikacija sa junacima može poboljšati samopouzdanje dece. Osećaj da mogu da se suoče sa izazovima i preprekama kao junaci priče može im dati osećaj unutrašnje snage.
 8. Učenje kroz zabavu: Čitanje maštovitih priča predstavlja zabavan način učenja. Deca mogu upijati informacije, vrednosti i lekcije kroz priče bez osećaja pritiska.
 9. Razvoj emocionalne inteligencije: Susret sa raznim emocijama koje se ogledaju u likovima pomaže deci da razviju emocionalnu inteligenciju. Oni mogu bolje prepoznati i izražavati svoje emocije, kao i razumeti emocije drugih.
 10. Začetak budućih čitalaca: Čitanje maštovitih knjiga može postaviti temelj za kasniju ljubav prema čitanju. Deca koja rano razviju naviku čitanja verovatno će je zadržati i kasnije u životu.

U suštini, razvijanje mašte kroz knjige pomaže deci da istražuju svet, razvijaju se kao ličnosti i grade veštine koje će im koristiti u svim aspektima života.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.