Avantura između stranica knjige

U mirnom gradiću Cvrčak, troje najboljih prijatelja, Ana, Marko i Lena, često su provodili vreme zajedno. Imali su neverovatno maštovite umove i obožavali su čitanje. Njihove omiljene knjige bile su pune čarobnih svetova, avantura i neustrašivih junaka.

Ilustracija za priču o knjigama

Jednog magičnog letnjeg dana, deca su odlučila da istraže staru napuštenu biblioteku. U dubokom kutku biblioteke, pronašli su ogromnu prašnjavu knjigu sa naslovom „Knjiga maštarija“. Bez razmišljanja, otvorili su knjigu i zaronili u nju.

Sledećeg trenutka, Ana, Marko i Lena našli su se u potpuno drugačijem svetu. Ana je postala hrabra vitezica sa mačem i štitom, Marko je postao vešt čarobnjak sa čarobnim štapićem, dok je Lena postala lukava princeza s neverovatnim veštinama skakanja i prevazilaženja prepreka.

Njihova avantura je započela u Zemlji Trobojnih Dveri, očaravajućem svetu preplavljenom šarenim travnjacima i drvećem čudnih oblika. Grad, smešten usred tog bajkovitog krajolika, izgledao je poput čarobnog zamka obavijenog sjajnim oblakom svetla. Dok su stajali pred gradskim vratima, osetili su uzbuđenje i strah istovremeno, znajući da je sudbina ovog sveta sada u njihovim rukama.

Odlučno su kročili u gradski trg, gde je lebdeo osećaj uzbuđenja i iščekivanja. Preplavljeni mnoštvom građana Zemlje Trobojnih Dveri, deca su osetila raznolikost ovog sveta – vilinske prodavnice sa šarenim predmetima, vesele patulje koji su pevušili dok su radili, i čarobnjake svih vrsta koji su šetali ulicama sa svojim knjigama i napicima.

Međutim, nisu imali vremena da se zaustave i razgledanju. Brzo su se suočili sa prvim izazovom – monstruoznim čudovištem koje su se pojavilo iznenada. Ana je prepoznala svoju priliku da koristi svoju hrabrost i veštinu mačevanja. Njen mač je sijao dok je hrabro skakutala između napadača, odvraćajući ih od grada.

Marko je koristio svoje čarolije kako bi oslobodio zarobljenike koje su čudovišta vezane držali u kavezima. Zlurada lukova čudovišta postala su bezvredna kada bi Marko pokazao moć svojih čarobnih štapića, oslobađajući zarobljene građane i davajući im nadu.

Lena, svojom snalažljivošću, otkrila je tajne prolaze i skrivene staze koje su vodile do ključnih mesta u gradu. Njena veština provlačenja kroz tesne otvore i prevazilaženje nepremostivih prepreka bila je od neprocenjive važnosti za ekipu.

Dok su se deca suočavala sa izazovima i preprekama, shvatili su da su hrabrost i saradnja ključni. Svaka veština je igrala ulogu u prevazilaženju prepreka i spasavanju grada. Kroz svoje delovanje, Ana, Marko i Lena nisu samo pokazali svoju snalažljivost, već i potvrđivali vrednost prijateljstva i solidarnosti u trenucima krize.

Dok su se približavali kraju svog zadatka, shvatili su da čudovište poseduje ogromnu moć koja potiče iz njegove usamljenosti i tuge. Ana, Marko i Lena su odlučili da mu pomognu umesto da ga pobede. Pomoću hrabrosti i razumevanja, uspeli su da promene njegovu perspektivu i nauče ga vrednosti prijateljstva.

Nakon što su uspešno okončali svoju avanturu, deca su se vratila u stvarni svet, u biblioteku iz koje su krenula. Ali ovog puta, doneli su sa sobom pouku o hrabrosti i pomoći u nevolji. Njihova priča postala je inspiracija za sve u gradu Cvrčak, podsećajući svakoga da su hrabrost i empatija ključni u svakodnevnom životu.

Ana, Marko i Lena su shvatili da se junaci ne rađaju već se stvaraju hrabrim delima i spremnošću da se pomaže drugima. Njihovo prijateljstvo i avantura između stranica knjige ostali su zauvek urezani u njihovim srcima kao podsećanje da svako može biti junak kada je potrebno biti hrabar i pružiti pomoć onima u nevolji.


Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane.

Loading

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

 • Šta misliš zašto su Ana, Marko i Lena bili toliko znatiželjni da istraže staru napuštenu biblioteku?
 • Kako misliš da se Ana, Marko i Lena osećali kada su ušli u knjigu?
 • Šta misliš da su Ana, Marko i Lena naučili o sebi i o drugima tokom svoje avanture?
 • Da li misliš da je moguće putovati kroz knjige?
 • Šta misliš da bi uradio/la da se nađeš u čarobnom svetu?
 • Šta misliš da predstavljaju knjige u ovoj priči?
 • Koja je pouka ove priče?
 • Šta misliš da priča pokušava da nas nauči?
 • Da li voliš da čitaš knjige?
 • Koja je tvoja omiljena knjiga?
 • Da li misliš da je važno da čitamo knjige?
 • Šta misliš da je najvažnija stvar koju možemo naučiti iz knjiga?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Razvoj dečije mašte – zašto je važno da deca čitaju

Razvijanje mašte kroz knjige ima ključnu ulogu u celokupnom razvoju dece i donosi brojne benefite. Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

 1. Kreativnost: Čitanje knjiga podstiče decu da razmišljaju van okvira i razvijaju svoje kreativne sposobnosti. Kroz maštovite priče, deca su izložena različitim svetovima, likovima i situacijama, što podstiče razvoj originalnih ideja.
 2. Kognitivni razvoj: Maštovite priče zahtevaju da deca koriste svoj um kako bi vizualizovala scene, likove i događaje. Ovo podstiče razvoj mentalnih kapaciteta, kao što su pažnja, koncentracija i sposobnost da se prate složeni zapleti.
 3. Jezičke veštine: Čitanje knjiga bogatih jezikom pomaže deci da razviju bogat rečnik i bolje razumevanje gramatike. Takođe, izloženost različitim stilovima pisanja poboljšava njihovu sposobnost izražavanja.
 4. Empatija: Kroz čitanje priča o različitim likovima i njihovim iskustvima, deca mogu razvijati empatiju i saosećanje. Identifikacija sa likovima omogućava deci da razumeju različite perspektive i osećanja.
 5. Razumevanje sveta: Maštovite knjige često sadrže elemente fantastike, ali i univerzalne teme i moralne pouke. Kroz ove priče, deca mogu bolje razumeti vrednosti, odnose i dileme sa kojima se suočavaju u stvarnom svetu.
 6. Rešavanje problema: Mnoge priče za decu postavljaju junake pred izazove i probleme koje moraju rešiti. Ovo podstiče razvoj veština kritičkog razmišljanja i traženja rešenja.
 7. Samopouzdanje: Učestvovanje u fantastičnim avanturama i identifikacija sa junacima može poboljšati samopouzdanje dece. Osećaj da mogu da se suoče sa izazovima i preprekama kao junaci priče može im dati osećaj unutrašnje snage.
 8. Učenje kroz zabavu: Čitanje maštovitih priča predstavlja zabavan način učenja. Deca mogu upijati informacije, vrednosti i lekcije kroz priče bez osećaja pritiska.
 9. Razvoj emocionalne inteligencije: Susret sa raznim emocijama koje se ogledaju u likovima pomaže deci da razviju emocionalnu inteligenciju. Oni mogu bolje prepoznati i izražavati svoje emocije, kao i razumeti emocije drugih.
 10. Začetak budućih čitalaca: Čitanje maštovitih knjiga može postaviti temelj za kasniju ljubav prema čitanju. Deca koja rano razviju naviku čitanja verovatno će je zadržati i kasnije u životu.

U suštini, razvijanje mašte kroz knjige pomaže deci da istražuju svet, razvijaju se kao ličnosti i grade veštine koje će im koristiti u svim aspektima života.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Podeli ovu priču