Greške i put do samopouzdanja

U dalekoj šumi, živeo je nesigurni mali meda Maks. Maks je bio stidljiv i nije imao mnogo samopouzdanja. Bio je plašljiv kada je trebalo isprobati nove stvari, jer se bojao neuspeha.

Ilustracija za priču za decu sa medom i vukom

Jednog dana, dok je tumarao šumom, Maks je sreo mudru vučicu Silviju. Silvija je bila poznata po svojoj hrabrosti i mudrosti, pa je Maks odlučio da joj se obrati za savet.

„Silvija, kako da budem hrabriji i kako da podignem svoje samopouzdanje?“ pitao je Maks sa strepnjom.

Silvija se nasmešila i rekla: „Dragi Maks, hrabrost i samopouzdanje ne dolaze preko noći. Potrebno je vreme i trud da bi postali hrabriji. Ključ je u tome da probaš nove stvari i ne plašiš se neuspeha.“

„Mama i tata uvek se brinu ako ne uspem“, reče Maks, spuštajući pogled.

„Da, roditelji nas vole i brinu se za nas“, odgovori Silvija, „Ali ponekad moraju da nas puste da sami otkrivamo svet. To nam pomaže da naučimo i rastemo. Zato, kada poželiš nešto novo da isprobaš, reci svojim roditeljima o tome. Sigurna sam da će te podržati.“

Maks je razmislio o njenim rečima i odlučio da proba nešto novo. Otišao je kući i rekao svojim roditeljima da bi voleo da nauči da svira gitaru. Njegovi roditelji su ga sa osmehom podržali i odveli ga na časove gitare.

Na početku je bilo teško, Maks nije svirao savršeno, ali nije odustajao. Njegovi roditelji su ga bodrili, govoreći mu da je to u redu i da je važno da uživa u učenju. Nakon nekog vremena, Maks je postajao sve bolji.

Ali, jednog dana, dok je vežbao, Maks je napravio veliku grešku i pogrešno odsvirao čitavu pesmu. Bio je razočaran i osećao se loše.

Tada je Silvija ponovno došla do njega. „Nemoj da se obeshrabriš zbog greške, Maks. Greške su sasvim normalne i deo su učenja. Važno je da ne odustaješ. Pomozi sebi tako što ćeš shvatiti šta je pošlo naopako i naučiti iz toga. Sledeći put ćeš znati bolje.“

Maks je poslušao njen savet i nastavio da vežba. Ubrzo je prevazišao svoju grešku i postajao sve veštiji u sviranju gitare. Samopouzdanje mu je raslo iz dana u dan.

Tako je mali Maks naučio da je hrabrost važna, da treba probati nove stvari i ne plašiti se neuspeha. I shvatio je da su roditelji uvek tu da pruže podršku i ohrabrenje kada nam je to najpotrebnije.

I od tog trenutka, Maks je bio hrabriji i samouvereniji. Svaki put kada bi osetio strah ili nesigurnost, setio bi se mudre vučice Silvije i njene lekcije o hrabrosti. Tako je Maksova šuma postala veselija i puna smeha, a on je s ponosom istraživao sve nove stvari koje su mu se nalazile na putu.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pitanja za decu

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

 • Šta misliš zašto je Maks bio uplašen da napravi grešku?
 • Kako se Maks osećao kada je napravio grešku?
 • Šta misliš da je Maks naučio iz ove priče?
 • Da li ti se svideo kraj priče? Zašto?
 • Šta misliš da predstavljaju greške?
 • Koja je pouka priče?
 • Šta misliš da priča pokušava da nas nauči?
 • Da li se ikada plašiš da napraviš grešku?
 • Šta radiš kada napraviš grešku?
 • Kako možeš da prevaziđeš strah od grešaka?
 • Šta misliš da je važno da uradiš ako se neko drugi podsmeva tvojim greškama?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Pouka ove bajke je da roditelji mogu značajno pomoći svojoj deci u podizanju njihovog samopouzdanja. Podsticanjem dece da probaju nove stvari, da se ne plaše neuspeha i da uče iz svojih grešaka, roditelji im pružaju dragocenu podršku i osnažuju ih da razvijaju hrabrost i samopouzdanje.

Kroz lik nesigurnog mede Maksa, bajka nam pokazuje kako strah od neuspeha može sprečavati decu da istražuju i otkriju svoje talente. Ali kroz susret sa mudrom vučicom Silvijom i njenim savetima, Maks je naučio da su greške prirodni deo učenja i rasta. Takođe, shvatio je da su roditelji tu da pruže podršku i ohrabrenje kada god mu je to potrebno.

Pouka priče za decu je da je hrabrost važna za lični razvoj i postizanje ciljeva, a da roditelji igraju ključnu ulogu u izgradnji samopouzdanja kod svoje dece. Podržavajući ih, čak i kada ne uspeju, i podstičući ih da se suoče s novim izazovima, roditelji pomažu deci da rastu, uče i postanu samouverenija i srećnija bića.

Bojanka za štampanje, crtež mede za decu.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.