Greške i put do samopouzdanja

U dalekoj šumi, živeo je nesigurni mali meda Maks. Maks je bio stidljiv i nije imao mnogo samopouzdanja. Bio je plašljiv kada je trebalo isprobati nove stvari, jer se bojao neuspeha.

Ilustracija za priču za decu sa medom i vukom

Jednog dana, dok je tumarao šumom, Maks je sreo mudru vučicu Silviju. Silvija je bila poznata po svojoj hrabrosti i mudrosti, pa je Maks odlučio da joj se obrati za savet.

„Silvija, kako da budem hrabriji i kako da podignem svoje samopouzdanje?“ pitao je Maks sa strepnjom.

Silvija se nasmešila i rekla: „Dragi Maks, hrabrost i samopouzdanje ne dolaze preko noći. Potrebno je vreme i trud da bi postali hrabriji. Ključ je u tome da probaš nove stvari i ne plašiš se neuspeha.“

„Mama i tata uvek se brinu ako ne uspem“, reče Maks, spuštajući pogled.

„Da, roditelji nas vole i brinu se za nas“, odgovori Silvija, „Ali ponekad moraju da nas puste da sami otkrivamo svet. To nam pomaže da naučimo i rastemo. Zato, kada poželiš nešto novo da isprobaš, reci svojim roditeljima o tome. Sigurna sam da će te podržati.“

Maks je razmislio o njenim rečima i odlučio da proba nešto novo. Otišao je kući i rekao svojim roditeljima da bi voleo da nauči da svira gitaru. Njegovi roditelji su ga sa osmehom podržali i odveli ga na časove gitare.

Na početku je bilo teško, Maks nije svirao savršeno, ali nije odustajao. Njegovi roditelji su ga bodrili, govoreći mu da je to u redu i da je važno da uživa u učenju. Nakon nekog vremena, Maks je postajao sve bolji.

Ali, jednog dana, dok je vežbao, Maks je napravio veliku grešku i pogrešno odsvirao čitavu pesmu. Bio je razočaran i osećao se loše.

Tada je Silvija ponovno došla do njega. „Nemoj da se obeshrabriš zbog greške, Maks. Greške su sasvim normalne i deo su učenja. Važno je da ne odustaješ. Pomozi sebi tako što ćeš shvatiti šta je pošlo naopako i naučiti iz toga. Sledeći put ćeš znati bolje.“

Maks je poslušao njen savet i nastavio da vežba. Ubrzo je prevazišao svoju grešku i postajao sve veštiji u sviranju gitare. Samopouzdanje mu je raslo iz dana u dan.

Tako je mali Maks naučio da je hrabrost važna, da treba probati nove stvari i ne plašiti se neuspeha. I shvatio je da su roditelji uvek tu da pruže podršku i ohrabrenje kada nam je to najpotrebnije.

I od tog trenutka, Maks je bio hrabriji i samouvereniji. Svaki put kada bi osetio strah ili nesigurnost, setio bi se mudre vučice Silvije i njene lekcije o hrabrosti. Tako je Maksova šuma postala veselija i puna smeha, a on je s ponosom istraživao sve nove stvari koje su mu se nalazile na putu.


Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane.

Loading

Pitanja za decu

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

 • Šta misliš zašto je Maks bio uplašen da napravi grešku?
 • Kako se Maks osećao kada je napravio grešku?
 • Šta misliš da je Maks naučio iz ove priče?
 • Da li ti se svideo kraj priče? Zašto?
 • Šta misliš da predstavljaju greške?
 • Koja je pouka priče?
 • Šta misliš da priča pokušava da nas nauči?
 • Da li se ikada plašiš da napraviš grešku?
 • Šta radiš kada napraviš grešku?
 • Kako možeš da prevaziđeš strah od grešaka?
 • Šta misliš da je važno da uradiš ako se neko drugi podsmeva tvojim greškama?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Pouka ove bajke je da roditelji mogu značajno pomoći svojoj deci u podizanju njihovog samopouzdanja. Podsticanjem dece da probaju nove stvari, da se ne plaše neuspeha i da uče iz svojih grešaka, roditelji im pružaju dragocenu podršku i osnažuju ih da razvijaju hrabrost i samopouzdanje.

Kroz lik nesigurnog mede Maksa, bajka nam pokazuje kako strah od neuspeha može sprečavati decu da istražuju i otkriju svoje talente. Ali kroz susret sa mudrom vučicom Silvijom i njenim savetima, Maks je naučio da su greške prirodni deo učenja i rasta. Takođe, shvatio je da su roditelji tu da pruže podršku i ohrabrenje kada god mu je to potrebno.

Pouka priče za decu je da je hrabrost važna za lični razvoj i postizanje ciljeva, a da roditelji igraju ključnu ulogu u izgradnji samopouzdanja kod svoje dece. Podržavajući ih, čak i kada ne uspeju, i podstičući ih da se suoče s novim izazovima, roditelji pomažu deci da rastu, uče i postanu samouverenija i srećnija bića.

Bojanka za štampanje, crtež mede za decu.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Podeli ovu priču