Kako su deca otkrila badminton

U malom gradu zvanom Perce, sunčano je bilo skoro svakog dana pa su se deca uvek igrala napolju. Grad je imao čaroban park u kojem su se deca igrala raznih igara. Fudbal, košarka i trčanje bili su im omiljeni, ali jednog dana u Percetu se počela pričati priča o nečemu novom.

Ilustracija za priču za decu o badmintonu

Deca su bila radoznala. Niko nije znao šta je to, ali su svi želeli da saznaju. Jednog jutra, kada su stigli u park, videli su da je čarobni park postao još čarobniji. Svi putevi su vodili ka velikoj montažnoj dvorani u sredini parka, a tamo su čuli zvuke neobičnih loptica koje su letele preko mreže.

Deca su trčala prema dvorani i kad su ušla, ostala su zapanjena. Bila je to igra na terenu koji je bio podeljen mrežom! Igrači su trčali brzo napred-nazad, udarali lopticu od perja svojim reketima.

Trener je stajao pored terena za igru i jedno dete ga je upitalo: „Šta je ovo? Kako se zove ova igra?“

Trener se nasmešio i rekao: „Draga deco, ovo je badminton, čarobna igra koja se igra širom sveta. Dozvolite da vam ispričam neke zanimljive stvari o njoj.“

Deca su se okupila oko trenera, spremna da saznaju više.

„Badminton se igra na terenu koji izgleda kao manji teniski teren,“ počeo je trener. „Ali umesto teniske loptice, koristimo pernatu lopticu. Cilj je da se loptica prebaci preko mreže i padne u protivničko polje, a protivnik pokušava da je vrati nazad.“

Deca su pažljivo slušala dok su gledala igru.

„Ovo je izuzetno brza igra,“ nastavio je trener. „Loptica može da putuje brzinom od preko 300 kilometara na sat! Igrači moraju biti brzi, okretni i imati dobar refleks kako bi je stigli i vratili nazad.“

Deca su se divila brzini igrača i veštinama koje su pokazivali. Bilo je to kao čarolija.

„Badminton je i timska igra,“ rekao je trener. „Igra se pojedinačno ili u parovima, muškim, ženskim ili mešovitim. To znači da možete igrati s prijateljima i zajedno raditi kao tim.“

Deca su se ubrzo podelila u svoje male grupe i počela maštati o tome kako će jednog dana i oni postati sjajni badminton igrači.

Turnir u gradu Perce se nastavio tokom cele nedelje, a deca su svakog dana učila sve više o badmintonu. Na kraju nedelje, svi su se složili da je badminton najčarobnija igra koju su ikada videli.

Nakon turnira, deca iz Perceta su postala pravi mali badminton klub. Svaki dan su dolazili u čarobni park i trenirali zajedno. Nisu zaboravili lekcije koje su naučili od trenera tokom turnira. Učili su kako da serviraju, kako da udaraju lopticu od perja preko mreže, i kako da se brzo kreću po terenu. Postali su tako vešti da su mogli da se takmiče sa bilo kim.

Jednog dana, čuli su da će se održati veliki turnir u susednom gradu i odlučili su da se prijave. Bila je to njihova prva prilika da se takmiče protiv drugih igrača i dokažu svoju veštinu. Dok su se pripremali za turnir, nisu zaboravili svoje početke i kako su se zaljubili u badminton gledajući čarobne mečeve u svom gradu. Sada su želeli da pokažu svetu da su i sami postali čarobni igrači badmintona.

Na dan turnira, deca iz Perceta su stala na teren s osmehom na licima i hrabrošću u srcima. Igrali su protiv različitih timova i nisu se bojali izazova. Bez obzira na ishod, znali su da je badminton više od igre – to je bila avantura koja ih je ujedinila i podučila veštinama koje će nositi sa sobom celog života.

Na kraju turnira, deca iz Perceta su osvojila nekoliko medalja i postala su poznata u okolnim gradovima. Ali najvažnija stvar koju su dobili bila je ljubav prema badmintonu i prijateljstvo koje su stekli igrajući ovu čarobnu igru. Badminton je postao ne samo njihova omiljena igra, već i način da se povežu s drugima i prošire svoja prijateljstva.

I tako je priča o badmintonu u gradu Perce postala priča o zajedništvu i ljubavi prema sportu. Deca su naučila da čak i najmanje stvari mogu postati velike čarolije ako se svi zajedno trude i veruju u sebe. I dok su igrali badminton u svom čarobnom parku, znali su da su deo nečeg posebnog, nečeg čarobnog što će ih pratiti celog života.

U saradnji sa badminton klubom RAVENS KG


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

  • Kako se osećate prema badmintonu nakon što ste čuli ovu priču? Da li biste želeli da ga probate?
  • Koja vam je najzanimljivija stvar koju ste naučili o badmintonu iz priče?
  • Šta mislite da badminton čini posebnim i čarobnim za decu iz Perceta?
  • Kako mislite da su deca iz Perceta naučila veštine badmintona i postala tako dobri igrači?
  • Koja je poruka ove priče? Šta smo naučili od dece iz Perceta i njihove avanture s badmintonom?
  • Kako mislite da sport, kao što je badminton, može pomoći u izgradnji prijateljstava među decom?
  • Koji je vaš omiljeni trenutak iz priče i zašto?
  • Da li postoji neki sport koji biste voleli da probate i zašto?
  • Kako biste se osećali da se prijavite za takmičenje poput dece iz Perceta? Da li biste se plašili ili biste bili uzbuđeni?
  • Kako mislite da je badminton promenio živote dece iz Perceta? Šta su naučili iz svoje avanture?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.