Zalutali zmaj

Nekada davno, u prelepom planinskom selu, živelo je troje hrabre dece – Marko, Ana i Petra. Oni su obožavali da istražuju šumu koja se prostirala iza njihove kuće. Svaki put kada bi krenuli na avanturu, poneli bi sa sobom svoje mape i kompase kako se ne bi izgubili.

Jednog toplog letnjeg dana, odlučili su da istraže do tada nepoznatu oblast šume. Hodali su satima, otkrivajući nove pećine, slapove i divlje životinje. Uživali su u svakom trenutku, ali nisu primetili kako se sunce polako spušta ka horizontu.

Kada su shvatili da su se izgubili, Marko, Ana i Petra su počeli da se brinu. Noć u šumi nije bila nimalo prijatna pomisao. Pokušavali su da se sete puta kojim su došli, ali sve je izgledalo isto.

Dok su tako lutali, naišli su na zagonetnu svetlost koja se probijala kroz guste grane drveća. Odlučili su da je prate u nadi da će ih dovesti do izlaza iz šume. Nakon nekoliko minuta hoda, ugledali su neobičan kameni portal.

„Nikada nisam video ovakav kamen!“ rekao je Marko.

„Možda vodi ka nekom drugom svetu,“ dodala je Ana uzbuđeno.

Petra je bila malo zabrinuta, ali je odlučila da prati svoje prijatelje. „Pa, šta čekamo? Hajde da vidimo gde nas vodi!“

Deca su ušla kroz kameni portal i odjednom se našla na prelepom livadskom proplanku, okruženom šumom. Ali to nije bila obična šuma. Bila je puna magičnih bića i čarolija!

Dok su se divili svemu što su videli, primetili su nešto veliko i plavo kako leti iznad njihovih glava. Bio je to zalutali zmaj! Izgledao je uplašeno i izgubljeno.

„Vidite li i vi to?“ prošaputala je Ana.

„Da, ali kako ćemo mu pomoći?“ zabrinuto je upitao Marko.

Petra je, međutim, imala hrabrosti u sebi i smislila plan. „Ako mu pokažemo da mu ne želimo zlo, možda će nas poslušati,“ rekla je.

Deca su pristupila zmaju polako i pokazala mu da su prijateljski nastrojena. Zmaj je na trenutak zastao, a zatim se približio i počeo da se igra s njima. Shvatio je da nisu opasnost i da žele da mu pomognu.

Kroz nekoliko avantura, deca su naučila da zmajeva porodica živi u dalekom carstvu, a on se izgubio tokom leta. Odlučili su da mu pomognu da se vrati kući, ali to nije bilo lako. Morali su proći kroz gustu šumu, preći preko provalije i rešiti nekoliko zagonetki koje im je postavio mudri vilin konjic.

U svakoj prepreci, deca su koristila svoju hrabrost, istrajnost i kreativnost da prevaziđu izazove. Na kraju, kada su stigli do zmajeve porodice, bili su srdačno dočekani kao heroji.

„Kako da vam se zahvalimo?“ pitao je zmaj ponizno.

„Vaše prijateljstvo je dovoljna nagrada za nas,“ odgovorila je Ana.

„I da, naučili smo mnogo o hrabrosti i prihvatanju različitosti,“ dodao je Marko.

Zmaj i njegova porodica oprostili su se od dece s radošću i zahvalnošću. Deca su se vratila kroz kameni portal i pronašla put do svog sela.

Njihova avantura bila je nezaboravna, a priča o zalutalom zmaju živela je dugo u srcima svih meštana sela. Marko, Ana i Petra su znali da će se ponovno vratiti u šumu, jer je svaka avantura puna iznenađenja, čuda i prilika za nova prijateljstva.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Izrada sajtova

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.