Petar i tajna morske školjke

  • Priča za decu predškolskog uzrasta
  • Vreme čitanja: 5 min

Na prelepoj peščanoj plaži živeo je mali dečko zvan Petar. Već od malih nogu, Petar je voleo more i sve tajne koje su se kriju ispod njegove površine.

Ilustracija, dečak Petar šeta po plaži

Svaki dan bi provodio sate hodajući po plaži, sakupljajući školjke i posmatrajući morske talase kako igraju svoju igru.

Jednog sunčanog dana, dok je istraživao obalu, Petar primeti neobičnu školjku koja je sijala jarkim bojama. Nije ličila ni na jednu drugu školjku koju je ikada video. Bio je znatiželjan, pa je pažljivo podigao školjku i stavio je uz svoje uho. Odjednom, začu neobične zvukove koji su dopirali iz školjke – kao da je more progovorilo!

„Zaroni u more, Petre!“ čuo je nežan glas. Nakon kraćeg razmišljanja to je i učinio. Čim je zaronio, otkrio je da može disati pod vodom, kao pravi morski stanovnik. Bio je presrećan i oduševljen novim otkrićem.

„Zovem se Alisa, ja sam morska sirena. Dobrodošao u naš svet, Petre!“ reče neobično morsko stvorenje koje je doplivalo do njega.

Petar je ubrzo shvatio da ta tajanstvena školjka ima čaroliju koja mu omogućava razgovor sa morskim bićima i disanje pod vodom. Upoznao je sve, od veselih delfina i šarenih ribica, do mudrih morskih kornjača i neustrašivih morskih pasa. Sve su mu ispričali o životu u okeanu i važnosti očuvanja njihovog doma.

„Petre, naše more je prelepo, ali trebamo tvoju pomoć da ga zaštitimo od zagađenja i loših ljudskih postupaka,“ rekla je Alisa s tugom u očima.

Petar je shvatio da je ljubav prema moru i podvodnom svetu još jača kad se oseća povezano s njegovim stanovnicima. Obećao je Alisi i svojim novim prijateljima da će se brinuti o moru i upozoravati druge da čuvaju prirodu.

Tako je Petar nastavio istraživati morski svet i družiti se s morskim bićima. Svaki put kad bi pronašao novu školjku, ostavljao bi je netaknutom, znajući da u njoj živi tajna i da svako stvorenje ima svoje mesto u okeanu.

Kad bi se vratio na obalu, delio bi svoje priče s drugima i podučavao ih o važnosti ljubavi prema prirodi i očuvanju mora. Svi su ga slušali pažljivo i obećavali da će se pridružiti u čuvanju podvodnog sveta.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pouka priče:

Kroz Petrovu avanturu i prijateljstvo s morskim stvorenjima, deca uče da je važno voleti i brinuti se o prirodi. Ova priča podseća na to da smo svi povezani s prirodom i da je naša dužnost da štitimo okeane, reke i sve životinje koje žive u njima. Ljubav prema prirodi treba da nas inspiriše da se brinemo o životnoj sredini i da čuvamo našu planetu za buduće generacije.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.