Misterija nestalih planina

U malom selu podno planinskih vrhova, živela su deca koja su obožavala igre s geografskim kartama. Svake nedelje sastajali bi se u parku da zajedno otkrivaju tajne simbola i reljefa na tim mapama.

Malo selo u podnožju planina.

Ali, jednog dana, kada su došli u park, zatekli su neverovatan prizor. Važni simboli na njihovim kartama – slike planina – nestali su bez traga! Deca su bila zbunjena i uplašena.

„Molim vas, šta se desilo s našim planinama?“ pitao je Marko, najstariji od svih.

„Nemam pojma“, rekla je Maja, najmlađa od svih. „Juče su još bili tu, a danas su nestali.“

Odlučili su istražiti misteriju. Krenuli su tragom simbola koji su nestali i pronašli čudan trag na zemlji koji je vodio prema šumi. Odlučili su da prate taj trag i vide gde će ih odvesti.

Kada su stigli dublje u šumu, iznenada su se našli pred velikim kamenim vratima. Bila su to vrata koja su vodila u tajanstveni tunel. Hrabro i znatiželjno su odlučili da uđu.

„Ovo je uzbudljivo!“ rekla je Ana s osmehom na licu.

Tunel ih je vodio u podzemni prolaz koji se granao u različite pravce. Osećali su da su u avanturi iz bajke.

„Moramo da pazimo da se ne izgubimo,“ upozorio ih je Luka.

Kroz tunel su otkrivali neobične stvari – svetlucave stene, misteriozne pećine i čak vodopade koji su padali s plafona tunela.

Konačno, stigli su do jedne velike dvorane koja je bila osvetljena svetlucavim kristalima. Ispred njih su stajale same planine!

„Vau, to su naše planine! Ali zašto su ovde?“ pitao je Marko, gledajući oko sebe.

Tada je iz mračnog ugla dvorane izašao starac u dugačkom ogrtaču. Bio je to Mudri Planinar.

„Dobrodošli, dečice,“ rekao je Mudri Planinar s toplim osmehom. „Ja sam čuvar ovog čarobnog mesta, koje je skriveno od ljudskog sveta. Planine su odlučile da odu na štrajk jer nisu srećne s načinom na koji se prema njima odnosimo.“

Deca su bila zbunjena. „Ali mi volimo planine! Nikad ne bismo ih povredili,“ rekla je Maja.

„To je tačno,“ rekao je Mudri Planinar, „ali vaša vrsta ostavlja tragove svuda po planinama, a to im smeta. Trebate naučiti da budete pažljiviji i da bolje brinete o prirodi.“

Deca su obećala da će biti pažljiva prema planinama i svim drugim delovima prirode. Tada su se planine vratile na mape.

„Kao znak zahvalnosti, podeliću vam ovu čarobnu knjigu o geografiji planina,“ rekao je Mudri Planinar. „Sada ćete imati priliku da naučite sve o svakoj planini na svetu.“

Deca su odlučila da ne samo budu pažljiva prema planinama već i da prošire svest o potrebi očuvanja prirode planina među svim članovima planinarske zajednice. Shvatili su da je zajednički napor najbitniji kako bi se zaštitili prelepi pejzaži i bogatstva koje planine pružaju.

Nakon povratka iz tajanstvene dvorane, Marko, Maja, Ana, Luka i ostala deca okupili su se u selu kako bi podelili svoje iskustvo i novo saznanje. Na velikom plakatu načinjenom od recikliranog papira, nacrtali su predivne planine, reke i šumske staze.

„Želimo da svi znaju koliko su planine važne i koliko je važno zaštititi ih“, rekla je Maja sa oduševljenjem u glasu.

„Da, zajedno možemo činiti male promene koje će napraviti veliku razliku“, nadovezao se Marko, dok je pažljivo lepio nalepnice sa porukama o očuvanju prirode na plakat.

Odlučili su da organizuju poseban događaj – „Dan planina“ – gde će sve planinare, lokalne vodiče i ljubitelje prirode okupiti kako bi podelili svoja iskustva i znanja o očuvanju planina. Deca su osmislila zanimljive prezentacije o geografskim karakteristikama i bogatstvima različitih planina, naglasivši važnost očuvanja ekosistema i raznovrsnih životinjskih vrsta.

Takođe, organizovali su čišćenje staza i okoline planina, podstakli su recikliranje i smanjenje korišćenja plastike, te postavili kutije za sakupljanje smeća na popularnim stazama. Oduševljeni ovim inicijativama, drugi planinari i lokalni stanovnici priključili su se naporima, stvarajući snažnu zajednicu posvećenu očuvanju prirode.

„Dobro je što smo otkrili taj tunel i shvatili koliko je važno čuvati prirodu“, rekla je Ana, gledajući plakat ispunjen porukama o očuvanju.

„Da, sada ćemo činiti sve što je u našoj moći kako bismo planine čuvali za buduće generacije“, složili su se svi zajedno.

Tako je „Dan planina“ postao godišnja tradicija u selu, a deca su postala pravi ambasadori očuvanja prirode. Njihova posvećenost i entuzijazam prenosi se na sve one koji ih okružuju, čineći svet boljim mestom za život. Planine su postale ne samo mesta avantura i istraživanja, već i simboli svesti o važnosti očuvanja prirode i ljubavi prema planeti Zemlji.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pouka ove priče je da je važno ceniti i poštovati prirodu te preduzimati akcije kako bismo je zaštitili i sačuvali za buduće generacije. Deca su kroz avanturu sa nestalim planinama naučila važnost pažljivog odnosa prema prirodi i shvatila da svako može doprineti očuvanju prirodnih lepota.

  1. Održavanje pažljivog odnosa prema prirodi: Deca su shvatila da i male stvari koje radimo u svakodnevnom životu mogu imati veliki uticaj na prirodu. Briga o okolini u kojoj živimo, smanjenje upotrebe plastike i recikliranje samo su neki od načina na koje možemo pokazati poštovanje prema prirodi.
  2. Važnost edukacije: Deca su se odlučila informisati o geografskim karakteristikama planina i njihovim ekosistemima. Edukacija i svest o prirodi omogućavaju nam bolje razumevanje njenih lepota i izazova, što nas motiviše da preduzmemo korake u očuvanju prirode.
  3. Važnost zajedničkog rada: Deca su shvatila da rešenje misterije i očuvanje prirode zahteva zajednički napor. Organizovanje događaja „Dan planina“ pokazuje da svi možemo doprineti i da zajedno možemo postići više nego pojedinačno.
  4. Ljubav prema prirodi: Deca su osetila duboku povezanost s prirodom i postala svesna koliko je važno čuvati prelepe pejzaže, bogatstva i životinjske vrste koje planine pružaju. Ljubav prema prirodi je pokretač da preuzmemo akciju kako bismo je sačuvali za buduće generacije.

Kroz ovu priču, deca su naučila da su planine i priroda u celini predivan dar koji trebamo čuvati i čuvati od štetnih uticaja. Takođe su naučila da svako od nas, bez obzira na uzrast, može doprineti očuvanju prirode i stvoriti pozitivne promene u svetu oko nas.

Crteži za decu, bojanke za štampanje. Priroda i planine.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.