Dečak i jutro

Sunčani zraci su se provlačili kroz prozor i milovali lice malog Perice. Dečak se probudio i začuo zvuke stare mašine koja je radila napolju. Kada je izašao u dvorište, ugledao je svog voljenog deku kako popravlja stari traktor.

„Deko, šta to radiš?“ upitao je Perica približavajući se radoznalo.

„Ah, ovaj stari traktor mi je zakazao sinoć“, odgovorio je deka brišući znoj sa čela. „Moraćemo da odemo u Sombor po novi rezervni deo.“

Perici su se oči zasjale od uzbuđenja. Obožavao je da ide u grad sa svojim dragim dekom i uvek je tamo otkrivao nešto novo i zanimljivo.

„Hoćemo li ići u onu veliku radnju?“ upitao je nestrpljivo.

Deka se nasmešio svojim bradatim licem. „Naravno, sine. Odatle potiču najbolji delovi za poljoprivrednu mehanizaciju.“

Perica je uskočio u auto, jedva čekajući da krenu na novi uzbudljivi izlet u grad. Ovog puta će ponovo otkriti nešto novo što će mu pomoći da bolje razume drevnu veštinu poljoprivrede koju je njegov deka toliko voleo.

Kada su stigli, Perica je bio oduševljen velikom radnjom. „Naše jutro“ zvala se prodavnica koja je bila puna raznih delova za sve moguće poljoprivredne. Prodavac Dejan ih je srdačno dočekao na ulazu.

„Izvolite, kako vam mogu pomoći?“ upitao je Dejan.

„Potreban mi je deo za traktor“, rekao je deka pokazujući stari istrošeni deo.

Dok je Dejan tražio pravi rezervni deo, Perica je sa oduševljenjem razgledao radnju. Video je police pune raznih velikih i malih delova. Ali ono što mu je najviše privuklo pažnju bile su male makete traktora, kombajna i drugih mašina.

„Deko, deko, pogledaj ove igračke! Prelepe su!“ uzviknu Perica i poče da razgleda makete oduševljeno.

Dejan se nasmejao. „Vidiš, to su makete pravih mašina koje prodajemo. Napravljene su sa puno detalja, baš kao i prave mašine.“

Perica je držao malu maketu kombajna tražeći i najmanje delove na njoj. Dejan mu je objasnio kako svaki deo ima svoju funkciju i kako mašine ne bi mogle da rade bez njih.

Na policama je Perica ugledao i igračke raznih domaćih životinja.

„Imate i životinje?“ upitao je dečak radoznalo.

„Pa naravno“, odgovorio je Dejan. „Poljoprivreda je povezana sa životinjama. One nam daju mleko, meso i vunu. Zato su važne u poljoprivredi.“

Perica je klimnuo glavom, shvativši da postoji ceo jedan svet povezan sa zemljom i proizvodnjom hrane koji on do sada nije u potpunosti razumeo.

„A znaš li ti Perice odakle dolazi ime radnje ‘Naše jutro’?“ upitao ga je Dejan.

Perica je odmahnuo glavom.

„Jutro je stara mera za površinu zemlje. Naziv potiče iz vremena kada su se njive merile na taj način, simbolično, jutro je predstavljalo i jedan dan oranja“, objasnio je Dejan.

Kada su izašli iz radnje, dečak je držao malu maketu traktora koju mu je deka kupio. Shvatio je da poljoprivreda nije samo oranje i sejanje, već čitav jedan svet sa mnogo detalja koje tek treba da otkrije.

„Hvala ti, deko, što si me poveo sa sobom danas. Naučio sam mnogo novih stvari!“ rekao je presrećan dečak.

Deka se samo nasmešio, zadovoljan što je njegov unuk počeo da razume važnost poljoprivrede i poštovanja prema zemlji i prirodi i što je kao i uvek, u radnji našao ono što mu je trebalo.

Sponzor priče: „Naše Jutro“ Sombor

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Izrada sajtova

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.