Dan sportskih igara

U jednom užurbanom gradskom naselju, nadomak parka, živela je devojčica po imenu Mia. Mala Mia je bila vesela devojčica puna energije koja je volela da istražuje svet oko sebe. Volela je da provodi vreme crtatajući i čitatajući priče ali postojalo je još nešto što je uvek rado radila – bavila se sportom!

Svako jutro, Mala Mia bi se probudila sa osmehom na licu. Njene patike bile su spremne, a sportska oprema čekala je pored kreveta. Dan bi počinjao trčanjem po parku, gde bi Mia trčala i preskakala prepreke kao pravi mali atletičar.

Jednog dana, dok je trčala, srela je svog druga Marka. Marko je bio dečko koji je voleo fudbal. „Hej, Mia!“ doviknuo je. „Želiš li da se pridružiš mom timu? Igraćemo fudbal na malom terenu!“

Mia je sijala od uzbuđenja. „Da, naravno!“ rekla je. Tako je Mia postala deo fudbalskog tima i naučila kako se dribla lopta, šutira na gol i kako se igra zajedno kao tim. Kroz fudbal je shvatila da je važno podržavati svoje prijatelje i raditi zajedno kako bi postigli cilj.

Uskoro je Mala Mia srela i svoju drugaricu Anu. Ana je volela da igra tenis i brzo se sprijateljila s Miom. „Hoćeš li da probamo da igamo tenis zajedno?“ pitala je Ana. Mia je radosno pristala. Mia i Ana su se trudile da udaraju lopticu što preciznije, učeći kako da kontrolišu snagu udarca. Kroz tenis su naučile da je važno biti strpljiv i vežbati kako bi postali bolji.

Jednog sunčanog dana, dok su se igrali u parku, Mala Mia, Marko i Ana su primetili da su neka deca bila tužna. Pitali su ih što su tužni, a deca su rekla da se osećaju usamljeno. Tada su Mia, Marko i Ana dobili sjajnu ideju! Odlučili su organizovati „Dan sportskih igara“ za svu decu u naselju.

Sa osmehom na licima, deca su se okupila na terenu. Bilo je trka, skakanja u vreći, bacanja lopte i mnogo smeha. Svi su se zabavljali i zaboravili na usamljenost. Tog dana su shvatili da sport može doneti osmeh na lice svakome i da su zajedno jači.

Na kraju priče, Mala Mia, Marko i Ana postali su ne samo sjajni sportisti, već i pravi lideri koji su naučili vrednosti timskog rada, podrške prijateljima i važnost širenja radosti kroz sport. Njihova priča postala je inspiracija za sve mališane u naselju da se bave sportom, razvijaju se fizički, mentalno i socijalno te zajedno grade srećnije zajednice.

I tako su Miine avanture postale priča koja nas podseća da je sport sjajan način da se zabavimo, naučimo važne lekcije i razvijemo se u hrabre i snažne osobe.


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

 • Šta je Mia naučila o sportu u ovoj priči?
 • Kako je Mia pomogla drugima u priči?
 • Šta misliš da je najvažnija lekcija koju smo naučili iz ove priče?
 • Da li voliš da se baviš sportom?
 • Zašto je važno da se deca bave sportom?
 • Koji je tvoj omiljeni sport?
 • Koji sport želiš da naučiš da igraš?
 • Šta misliš da je najteže u bavljenju sportom?
 • Šta je najlepše u bavljenju sportom?
 • Kako sport može pomoći da budemo zdravi i srećni?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.


Više od igre: razvoj karaktera i socijalnih veština kroz sportske aktivnosti

Angažovanje dece u sportu ima mnogo koristi, kako za njihov fizički tako i za mentalni i socijalni razvoj. Evo nekoliko razloga zašto je važno da deca praktikuju sport:

 1. Fizički razvoj: Aktivnost u sportu pomaže deci da razviju svoje mišiće, kosti i kardiovaskularni sistem. Redovno vežbanje doprinosi održavanju zdrave telesne težine, sprečava gojaznost i povećava ukupnu fizičku izdržljivost.
 2. Zdrav način života: Učeći decu da budu fizički aktivna od malih nogu, postavljate temelje za zdrav način života koji će verovatno nastaviti da prate i u odraslom dobu.
 3. Motoričke veštine: Sportovi pomažu deci da razvijaju svoje motoričke veštine, koordinaciju i ravnotežu. Ovi aspekti su važni ne samo za bavljenje sportom, već i za svakodnevne aktivnosti.
 4. Socijalne veštine: Učestvovanje u timskim sportovima podstiče decu da razvijaju socijalne veštine kao što su timski rad, komunikacija, razumevanje uloga, podrška i rešavanje konflikata.
 5. Samopouzdanje: Postizanje sportskih ciljeva, bilo da se radi o savladavanju nove tehnike, poboljšanju performansi ili osvajanju takmičenja, može značajno doprineti povećanju samopouzdanja kod dece.
 6. Učenje vrednosti: Bavljenje sportom može decu naučiti vrednostima kao što su upornost, rad, disciplina, fer-plej, poštovanje pravila i sportski duh.
 7. Prevencija stresa: Redovna fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje dece. Sport može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije.
 8. Učenje upravljanja vremenom: Bavljenje sportom podrazumeva usklađivanje treninga, takmičenja i školskih obaveza. Deca uče kako da efikasno upravljaju svojim vremenom i postave prioritete.
 9. Zabava i relaksacija: Sportovi pružaju deci priliku da se opuste, zabave i izraze svoju kreativnost kroz fizičku aktivnost.
 10. Zdravi odnosi: Bavljenje sportom omogućava deci da upoznaju nove prijatelje i izgrade zdrave interpersonalne odnose.

Sve ove koristi ukazuju na to da je bavljenje sportom važno za sveukupan razvoj dece, doprinoseći njihovom fizičkom zdravlju, mentalnom blagostanju i socijalnim veštinama.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Izrada sajtova

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.