Ako želiš upoznati delfina

Serijal: Lena i delfin

U prelepom primorskom selu, živela je devojčica vesele naravi po imenu Lena. Svaki dan, Lena bi odlazila do obale i posmatrala igru morskih talasa. Jednog sunčanog dana, dok je bacala kamenčiće u more, iznenada je primetila nešto čudno. Na udaljenom grebenu igrao se veseli delfin koga su zvali Dunja. Lena je bila oduševljena jer nikada pre nije videla delfina tako blizu obale.

Kad god bi pokušala pričati s Dunjom, njeni znaci i glasovi bi ostajali bez odgovora. Lena je bila tužna jer nije razumela jezik delfina, pa nije mogla da se sprijatelji sa Dunjom. Odlučila je da pronađe pomoć, jer je znala da delfini imaju poseban način komunikacije.

Nakon nekoliko dana potrage, Lena je čula priče o tajanstvenom starcu iz sela, poznatom kao gospodin Berić. Rekli su joj da je gospodin Berić nekada bio mornar i da je proputovao svetom, upoznajući različite kulture i jezike. Deca iz sela su se šalila da on zna sve jezike sveta, pa čak i jezik delfina.

Zamišljala je kako bi bilo lepo kada bi mogla razgovarati sa Dunjom poput gospodina Berića. Lena je odlučila da ga pronađe i pita za savet. Krenula je ka kući u kojoj je živeo gospodin Berić. Kada je stigla ugledala je gospodina Berića kako sedi u hladovini stare masline.

„Gospodine Beriću!“ pozdravila ga je Lena s uzbuđenjem.

„Ah, mala Leno! Šta te dovodi ovde?“ upitao je starac, smešeći se.

Lena mu je sramežljivo ispričala o svom susretu sa Dunjom i kako želi naučiti jezik delfina kako bi se mogli razumeti. Gospodin Berić se nasmejao.

„Znaš, Leno, delfini koriste posebne zvuke i pokrete kako bi komunicirali. Nije to jezik kao ovaj što mi ljudi razumemo, ali to je njihov način izražavanja. Ako želiš razumeti Dunju, moraš slušati njeno srce.“

Lena nije bila potpuno sigurna da je razumela što joj je gospodin Berić rekao, ali nije odustala. Zajedno su otišli do obale gde je Dunja ponovno izronila iz mora. Lena je pažljivo gledala i slušala dok je Dunja izvodila svoje akrobacije.

„Mislim da sada razumem“, rekla je Lena. „Delfini koriste emocije da komuniciraju, zar ne?“

Gospodin Berić je odobravajuće klimnuo. „Tako je. Njihova srca i emocije prenose više od reči. Ako ti uputiš svoje srce prema Dunji i pokažeš joj ljubav i prijateljstvo, ona će te razumeti.“

Lena se osmehnula i zagrlila starca. „Hvala vam, gospodine Beriću! Pokazaću Dunji koliko je volim!“

I takoje Lena svakodnevno odlazila do obale i igrala se s Dunjom. Njihovo prijateljstvo postajalo je sve snažnije, a Lena je shvatila da su emocije i razumevanje mnogo važnije od reči. Postala je prava prijateljica s Dunjom i naučila jezik koji se ne može naučiti iz knjiga.

Uskoro, svi u selu su videli kako se Lena i Dunja razumeju i kako se zajedno igraju. Njihovo prijateljstvo postalo je primer kako ljubaznost i razumevanje nadvladavaju jezičke i kulturološke razlike.

I tako, priča o Leni i Dunji postala je poznata širom obale. Deca iz drugih mesta dolazila su da vide kako devojčica razgovara s delfinom, i svi su shvatili koliko je važno prijateljstvo i razumevanje.

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu? Saznajte kako…


Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Pouka priče

U priči o Leni i Dunji, naučili smo da prijateljstvo ne poznaje jezičke i kulturološke granice. Ponekad, razumevanje dolazi iz srca i empatije, ne nužno iz reči. Biti otvoren prema drugima i pokazati ljubaznost može stvoriti posebne veze koje traju zauvek.

Važno je da budemo hrabri i trudimo se razumeti ljude i bića koja su drugačija od nas. Na taj način, širimo svoje vidike i učimo o bogatstvu različitosti. Prijateljstvo i razumevanje čine svet lepšim mestom, jer kada se povežemo s drugima, otvaramo vrata za neverovatna iskustva i avanture.

Nikada ne treba da se plašimo prilika koje nam donose nova prijateljstva. Kroz igru, smeh i pažnju, možemo otkriti sličnosti koje nas povezuju i naučiti da cenimo različitosti koje nas čine posebnim. Delfin Dunja i devojčica Lena pokazuju nam da je prijateljstvo čarobno i da nas povezuje na poseban način, čak i kada ne delimo isti jezik.

Zato, neka ova priča o Leni i Dunji ostane kao podsetnik da budemo otvoreni, ljubazni i da koristimo svoje srce kako bismo razumeli druge. Prijateljstvo i razumevanje su vrednosti koje će nas voditi kroz život, donoseći radost i sreću kako nama tako i drugima oko nas. Ako želimo da vidimo delfina u svetu, treba da otvorimo oči, uši i srce, jer čuda su svuda oko nas – dovoljno je samo verovati.

Crteži za decu – bojanke

Uz svaku priču poklanjamo Vam crteže za decu – bojanke za štampanje sa motivima te priče. Preuzmite sliku i odštampajte na svom štampaču ili

pogledajte celu kolekciju crteža

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.