Planinarstvo – boravak u prirodi 1

600 rsd

Knjiga „Planinarstvo – boravak u prirodi 1“ je priručnik namenjen učenicima viših razreda osnovnih škola u Srbiji. Ova knjiga se bavi popularnom sportskom aktivnošću – planinarstvom, koja stiče sve veću popularnost u zemlji. Knjiga obrađuje teme planinarstva, kao što su planine, kretanje na stazi, snalaženje na terenu, atmosfera i vreme, opasnosti u prirodi i planinama, zaštita prirode i dr. Knjiga je napisana na zanimljiv, kompetentan i referentan način i omogućava učenicima da ostvare predviđene ciljeve i zadatke.

Planinarstvo – boraka u prirodi 1

Pred nama je odlično priređen priručnik sa sadržajem koji se po prvi put kod nas u Srbiji nudi učenicima viših razreda osnovnih škola. Pionirski izdavački poduhvat nastao je iz potrebe da se naša školska omladina na pravilan način usmeri ka korisnim aktivnostima u prirodi.
Planinarstvo je jedna od najpopular nijih sportskih aktivnosti na svetu, pa i u našoj zemlji stiče sve veću popularnost. Da bi se usvojio ispravan odnos prema aktivnosti i zaštiti prirode planina treba započeti blagovremeno. Nema boljeg mesta od škole za učenje i vaspitanje i na pitanje zašto planinarstvo treba da se uči u školi nudimo sledeće odgovore:

 • Drugarske „veze“ postaće neraskidive
 • Deca će naučiti da se suočavaju sa preprekama u životu
 • Postaće odgovorniji
 • Postaće zdraviji
 • Smanjiće se nasilje u školama
 • Naučiće da donose prave odluke u pravom trenutku
 • Postaće sistematični i istrajniji u kućnim i školskim obavezama
 • Postaće snalažljiviji
 • Postaće bolji ljudi.

Na zanimljiv, kompetentan i referentan način obrađene su sve nastavne teme predviđene programom: Planine – prostor velike lepote i privlačnosti; Boravak i kretanje prirodi; Objekti za boravak planinara; Kretanje na stazi – tehnika kretanja; Snalaženje na terenu – orijentacija u prostoru; Atmosfera i vreme; Opasnosti u prirodi i planinama; Zaštita prirode; Svi u planine. Obradom tema nastavnici i učenici imaće mogućnost da ostvare predviđene ciljeve i zadatke.

Cilj nastave Planinarstva – boravka u prirodi, kao izbornog predmeta ili slobodne nastavne aktivnosti, jeste da učenici kroz teorijsku obuku i praktične aktivnosti u učionici i u prirodi steknu veštine i usvoje modele ponašanja koji će im pomoći da očuvaju i unaprede svoje zdravlje i ličnu bezbednost, promovišu prosocijalne modele ponašanja i usvoje odgovoran odnos prema prirodi. Kroz realizaciju programa i razvijanje kompetencija, učenik će steći sposobnost da planira (u školi, a kasnije i kroz život) svoje planinarske aktivnosti i da ih realizuje u prirodi kroz boravak u različitim okruženjima, gde će naučiti da opaža, shvata i poštuje životnu sredinu. Program se ostvaruje kroz niz praktičnih aktivnosti, kojima se podiže nivo međupredmetnih kompetencija i koje svojim sinergičkim dejstvom doprinose razvijanju i unapređivanju opštih obrazovnih kompetencija za kraj osnovnog obrazovanja. Najveći doprinos planinarstva na ovom uzrastu jeste stvaranje navike boravka u prirodi i stvaranje mogućnosti za usvajanje jednog od najzdravijih celoživotnih stilova.

Zadaci nastave predmeta Planinarstvo – boravak u prirodi su da učenici steknu sledeće kompetencije:

KOMPETENCIJA ZA UČENJE

 1. Sticanje znanja o specifičnostima prirodne sredine koja je prostor u kojem se odvijaju planinarske aktivnosti.
 2. Razvijanje sposobnosti da se, na osnovu raspoloživih informacija o prirodnom okruženju kroz koji se odvija planinarska aktivnost, na pravi način isplanira maršruta.
 3. Sticanje znanja i veštine tumačenja i korišćenja racionalnih načina prikazivanja geografske sredine (geografske karte, topografske karte, satelitski snimci).
 4. Sticanje znanja o savremenim elektronskim uređajima za prikazivanje terena i veštine kretanje pomoću njih (GPS uređaji, različite aplikacije za mobilni telefon).
 5. Sticanje znanja o zdravstvenom aspektu boravka u prirodi, o pozitivnom uticaju na zdravlje i mogućim zdravstvenim problemima na određenim nadmorskim visinama. Autori su istovremeno pedagozi sa dugom i uspešnom pedagoškom praksom ali i stručnjaci iz oblasti planinarstva. Priručnik je rezultat njihove stručnosti i entuzijazma, iz sadržaja isijava njihovo nedvosmisleno uverenje da planinarstvo i boravak u prirodi može mladima ali i celokupnoj zajednici doneti mnoge dobrobiti. Knjiga će biti nezaobilazno štivo za učenike, ali i polazna osnova za sve one kojima će planinarstvo postati deo života.

Autori su istovremeno pedagozi sa dugom i uspešnom pedagoškom praksom ali i stručnjaci iz oblasti planinarstva. Priručnik je rezultat njihove stručnosti i entuzijazma, iz sadržaja isijava njihovo nedvosmisleno uverenje da planinarstvo i boravak u prirodi može mladima ali i celokupnoj zajednici doneti mnoge dobrobiti. Knjiga će biti nezaobilazno štivo za učenike, ali i polazna osnova za sve one kojima će planinarstvo postati deo života.

Format

B5

Autori

Jelica Drašković, Snežana Mitić, Goran Andrejević, Andrej Ivošev

Broj strana

142

Izdavač

Planinarski savez Srbije

ISBN

978-86-89345-02-5

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Planinarstvo – boravak u prirodi 1“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se svideti …