Lena i akcija spasavanja

Serijal: Lena i delfin

Proteklo je nekoliko meseci otkako se Lena sprijateljila sa Dunjom. Njihovo divno prijateljstvo raslo je iz dana u dan. Svakoga jutra, Lena bi potrčala do obale i veselo mahala Dunji koja bi je dočekala svojim veselijim skokovima i akrobacijama u vodi.

Poslušaj audio zapis ove priče!

Jednog dana, dok su se igrale kao i obično, Lena je primetila da Dunja izgleda zabrinuto. Umesto uobičajenih skokova, Dunja je neprestano kružila po moru. Lena je odmah osetila da nešto nije u redu.

„Šta se dešava, Dunja?“ upitala je Lena zabrinuto. Dunja je nastavila sa svojim uznemirenim ponašanjem, kao da pokušava da joj nešto pokaže.

Odjednom, Lena je ugledala grupu ribara kako se vraćaju sa pecanja. Među mrežama i ulovljenom ribom, Lena je primetila nešto neobično – jedan mali delfin upleten u mreže, bezuspešno je pokušavao da se oslobodi.

„Oh ne!“ povikala je Lena shvativši šta Dunja pokušava da joj kaže. Bez razmišljanja, Lena je utrčala u more i približila se ribarskoij barci vičući i mahajući rukama da privuče pažnju ribara. Srce joj je lupalo od uzbuđenja i straha za malog delfina koji se bespomoćno koprcao u zamršenoj mreži.

„Molim vas, brzo! Uhvatili ste delfina u mrežu!“ vikala je Lena.

Ribari su najpre bili zbunjeni njenim uznemirenim ponašanjem, ali su onda ugledali malog delfina kako se bori da se za slobodu. Stari ribar Marko hitro je reagovao i naredio ostalima da podignu mrežu iz vode.

Teško je bilo izdvojiti uplašenog delfina iz guste mreže pune riba koje su se takođe komešale. Leni je zastalo dah posmatrajući kako delfin sve više gubi snagu u svojoj borbi. Zamišljala je koliko je samo prestrašen i mučile su je misli koliko će izdržati.

„Brže, molim vas! Gubi snagu!“ molila ih je Lena.

Ribari su se trudili da budu što nežniji, ali i oprezni da se ne ozlede oštrim perajima malog delfina koji se otimao. Konačno, jedan od ribara je uspeo da odstrani poslednje delove mreže sa delfina.

„Sada, svi zajedno!“ povikao je ribar Marko dajući znak da svi podignu mrežu kako bi delfin mogao da isklizne u more.

Lena je strepela gledajući kako se mali delfin nije pomerao neko vreme nakon što je pao u vodu. Međutim, samo tren kasnije, izronio je i žustro zaplivao prema Dunji koja ga je dočekala svom radošću. Obadva delfina su skakala i prskala vodu oko sebe u znaku velikog olakšanja i zahvalnosti.

Lena je uzdahnula od sreće shvativši da je mali delfin preživeo ovu uzbudljivu avanturu. Zahvalila se ribarima koji su joj klimnuli glavom u znak da su naučili važnu lekciju o zaštiti mora.

Ne propustite novu zabavu za Vaše mališane. Prijavite se na obaveštenja u Vaš inbox svaki put kada objavimo novu priču. 

Loading

Podeli priču sa prijateljima:

Izrada sajtova

Da li ste spremni da Vaše dete postane glavna zvezda priče na našem sajtu?

Avanture planinarske družine

Serijal priča za decu kroz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima zabavan i prihvatiljiv način.

Sve priče za decu objavljene na sajtu buks.rs podležu otvorenim autorskim pravima koja dozvoljavaju neograničeno deljenje sadržaja bez prethodne saglasnosti autora. To znači da svako ima pravo besplatno deliti sadržaj sa drugima. Molimo vas da pri deljenju uvek jasno istaknete izvor kao buks.rs i obezbedite odgovarajući backlink koji vodi do originalnog sadržaja. Važno je napomenuti da je zabranjeno koristiti ove priče u komercijalne svrhe bez prethodnog dogovora sa autorima. Na taj način, podržavamo širenje priča i kreativnog sadržaja dok istovremeno čuvamo autorska prava i priznanje za njihov rad.