Zajedništvo na planini Rtanj

Zajedništvo na planini Rtanj

Upoznavanje

U dubokim šumama u podnožju planine Rtanj živele su četiri životinje, Vuk, Meda, Lisica i Zeka. Iako su delili istu šumu kao svoj dom, nikada se nisu sreli i nisu se poznavali. Svako od njih je čeznuo za nečim većim od svakodnevnih šumskih avantura, pa su jednog sunčanog jutra odlučili da krenu na uspon do vrha Rtnja, u koga su svakodnevno gledali. Svako za sebe, spremili su neophodno i hrabro krenuli prema nepoznatom vrhu. Srca su im bila ispunjena uzbuđenjem i radoznalošću.

Rtanj, ilustracija planine

Ovaj dan će se ispostaviti kao početak jedne nezaboravne avanture i prijateljstva koje će promeniti njihove živote zauvek.

Dok se penjao strmim stazama i prelazio preko stenovite putanje, Vuk je naišao na Medu. Meda je bio zabrinut zbog velikih stena koje su se nadvijale nad stazom. Vuk je pristupio sa osmehom i rekao: „Zdravo, Medo! Zajedno ćemo lakše savladati te stene.“ Meda se složio shvativši da je zajedništvo na planini važnije od samostalnosti.

Vuk crtež

Dok su išli ka vrhu planine Rtanj, susreli su Lisicu koja se izgubila, nije bila sigurna kojim putem da nastavi dalje. Lisica je bila znatiželjna i želela je istražiti sve staze, ali je zaboravila put kojim je došla. Vuk, Meda i Lisica su se nasmejali i dogovorili da će zajedno pronaći pravi put. Vuk je objasnio: „Važno je da budemo zajedno i pomažemo jedni drugima.“

Nakon nekog vremena, na njih je naišao i Zeka. Bio je umoran i žedan i nije znao kako da se nosi sa stazom pred sobom. Vuk, Meda, Lisica i Zeka su se sastali i počeli razgovarati o svojim iskustvima. Zeka je shvatio da je podrška prijatelja ključna za uspeh.

Nakon mnogo smeha i zavojitih serpentina, četvoro prijatelja konačno  se našlo na vrhu Rtnja. Bili su srećni i ponosni, ali su i shvatili da je njihova pustolovina postala još bolja zato što su se zajedno popeli do vrha.

Sedeći na vrhu planine, Vuk je rekao: „Svi smo pogrešili kada smo krenuli sami na planinu. Zašto se ne bismo učlanini u neki planinarski klub? Tako bi uvek imali društvo i bili bi bezbedniji. Možemo deliti svoja iskustva, učiti jedni od drugih i zajedno istraživati predivne planine.“ Svi su se složili sa Vukom. 

Nakon što su se spustili sa planine učlaninli su se u lokalni planinarski klub. Vuk, Meda, Lisica i Zeka su shvatili da je članstvo u Planinarskom savezu Srbije poseban korak koji će im pomoći da postanu još bolji planinari.

Učlanjenjem u klub, Vuk, Meda, Lisica i Zeka su postali deo velike i čarobne zajednice planinara i planinarskih klubova. Postali su članovi velikog tima ljudi koji su zajedno istraživali planine, učili jedni od drugih i pružali podršku u svim avanturama koje su ih čekale.

Kroz članstvo u ovom savezu, naši junaci su imali priliku da još više uče i napreduju u veštini planinarenja. Tu su bili iskusni planinari, vodiči i instruktori koji su im pomogli da razumeju sve tajne planina i nauče kako da budu još bolji u svom hobiju.

Takođe, postali su deo zabavne planinarske porodice. Imali su priliku da se druže i takmiče sa drugim članovima i klubovima na raznim planinarskim takmičenjima i izletima. Svaki susret sa drugim planinarima bio je prilika za nova prijateljstva i razmenu iskustava.

A kako bi se osigurali da su uvek bezbedni na svojim pustolovinama, dobili su i neophodno osiguranje. To je bila posebna vrsta magičnog štita koji ih je štitio od neočekivanih izazova i omogućavao im da uživaju u planinama. 

Tako su Vuk, Meda, Lisica i Zeka postali deo veće priče, priče o ljubavi prema prirodi, prijateljstvu i avanturi. Kroz Planinarski savez Srbije, njihova pustolovina dobila je novi sjaj i svaki uspon na planinu postao je prava čarolija.

Ova priča nas podseća da je zajedništvo važno u svim avanturama koje preduzimamo. Prijatelji su naša podrška i snaga kada se suočavamo sa izazovima. Bavljenje organizovanim planinarstvom u klubovima pruža nam priliku za učenje, zabavu i sigurnost. Takođe nas podseća da je priroda čarobna i da je važno čuvati je za buduće generacije.

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

  • Kako su se životinje osećale kada su se prvi put srele?
  • Zašto je bilo važno da se udruže?
  • Kako su se osećali kada su stigli na vrh planine?
  • Šta su naučili o prijateljstvu i planinarenju?
  • Da li bi voleli da odete na planinarenje?
  • Šta misliš da predstavljaju životinje u ovoj priči?
  • Šta misliš da ova priča pokušava da nas nauči?

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Prijavite se na obaveštenja svaki put kada objavimo novu Avanturu planinarske družine.

Loading

Šta su avanture planinarske družine?

Avanture planinarske družine je serijal priča za decu sa glavnim junacima Vukom, Medom, Lisicom i Zekom uz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima prihvatiljiv način.Pogledajte našu besplatnu kolekciju crteža – bojanki na temu planinarenje, koje možete preuzeti i štampati za vašu decu. Ovi crteži će im pomoći da bolje razumeju naše priče i više nauče o planinarenju.