Noćenje u planinarskom domu

Sunce je obasjavalo planinu dok su Vuk, Meda, Lisica i Zeka pripremali opremu za dvodnevnu planinarsku avanturu sa svojim mladim prijateljima. Autobus ih je ostavio na početku staze, a vesela grupa krenula je uzbrdo, okupljena oko svojih iskusnih vodiča.

Markirana planinarska staza ih je vodila kroz guste šume, prelazili su preko proplanaka i uživali u prelepim planinskim pejzažima. Nakon nekoliko sati hoda, stigli su do planinarskog doma. Dom je bio impozantan, napravljen od cigala i kamena, uklopljen u prirodni ambijent. Na ulazu je stajala crvena tabla sa natpisom imena doma i njegovim karakteristikama.

Planinarski dom

„Stigli smo!“ uzviknuo je Meda s osmehom. „Dobrodošli u planinarski dom, mesto gde ćemo se odmoriti, prenoćiti i učiti o planinarenju.“

Deca su ušla unutra, a tu ih je dočekao prijatan ambijent i miris sveže pripremljenog ručka. Velika trpezarija s drvenim stolovima i klupama pozivala je na opuštanje.

Na ulaznim vratima objekta srdačno ih je dočekao domar. Domar je čuvar ovog prijateljskog utočišta u planini. S osmehom na licu, domar im je pružio toplu dobrodošlicu, ruku punu ljubaznosti. Bio je tu da ih usmeri i pomogne im da se osećaju kao kod kuće. Miris ukusne hrane proširio se domom, a kada su deca zauzela svoja mesta za stolom, domar je pažljivo poslužio svaki obrok. Bio je to čovek čije ljubazno srce odiše pažnjom prema posetiocima doma, a ukusna večera bila je samo još jedan način da izrazi svoju predanost, dobrodošlicu i gostoprimstvo.

U večernjem miru planinarskog doma, Vuk je pažljivo okupio sve prisutne oko kamina, želeći da im prenese važna pravila ponašanja u takvim posebnim mestima. „Draga deco,“ počeo je Vuk s ozbiljnim izrazom na licu, „u planinarskim domovima, kao i u svim drugim objektima, pridržavanje pravila je ključno za siguran i prijatan boravak. Prvo i osnovno pravilo je poštovanje tišine od 22:00 do 07:00 časova, kako bismo omogućili svima dobar san. U domu i njegovoj okolini održavamo red i čistoću, a u sobe za spavanje ne ulazimo u planinarskoj obući. Opremu ostavljamo na predviđenim mestima, čuvamo inventar od oštećenja, i racionalno koristimo ogrev i toplu vodu. Važno je sušiti opremu na određenim mestima. Na kraju boravka, prostorije ostavljamo onako kako bismo voleli da ih zateknemo sledeći put. Uživajmo, ali budimo odgovorni i poštujmo ova pravila kako bismo svi imali divno iskustvo boravka u planinarskom domu.“ Deca su pažljivo saslušala Vuka, shvatajući važnost odgovornog ponašanja u ovim posebnim mestima.

U večernjim satima, kada je mrak pao nad planinom, Vuk, Meda, Lisica i Zeka organizovali su niz zanimljivih aktivnosti kako bi deci pružili nezaboravan boravak u planinarskom domu. Oko kamina su se okupili pričali priče o najuzbudljivijim planinarskim iskustvima, čime su probudili maštu mališana. Zatim su organizovali seriju igara, poput „Lov na planinarsko blago“, gde su deca tragala za skrivenim simbolima u domu, podstičući ih da razvijaju svoje osmatračke veštine.

Najuzbudljiviji trenutak večeri bio je planinarski kviz koji su priredili vodiči. Deca su se takmičila u ekipama, odgovarajući na pitanja o osnovama planinarenja, bezbednosti u planini i zanimljivostima geografije i planinskih vrhova. Svako tačno odgovoreno pitanje nagrađivano je osmehom i toplim aplauzom, stvarajući atmosferu uzbuđenja i učenja. Kroz ovu interaktivnu igru, deca su ne samo testirala svoje znanje već su i naučila nove pojmove o planinama i avanturama koje ih očekuju.

Ove aktivnosti su deci pružile priliku za zabavu i smeh, i omogućile im da se povežu sa prirodom, razvijajući ljubav prema planinarenju i istraživanju. 

Sobe u planinarskom domu bile su lepo uređene, prilagođene potrebama avanturističkih planinara. Kada su deca kročila unutra, ugledala su prostrane višekrevetne sobe koje su im pružale toplinu doma usred divljine. Smeštaj je bio jednostavan, ali udoban, sa drvenim krevetima na sprat raspoređenim duž zidova. Svaki krevet je bio opremljen toplim ćebetom i mekim jastukom, pružajući planinarima zasluženi odmor nakon dana provedenog u istraživanju planinskih staza.

Dečaci su imali svoj prostor, odvojen od devojčica, pružajući im privatnost i osećaj sigurnosti. U sobama je vladala jednostavna, ali topla atmosfera, sa prigušenim svetlima, stvarajući ugodnu i opuštenu atmosferu.

Na zidovima su se nalazile ilustracije planinskih pejzaža, pružajući dodatnu inspiraciju za sutrašnje avanture. Pored toga, u svakoj sobi su bili ormarići za odlaganje ličnih stvari i prostor za sušenje planinarske opreme kako bi sve ostalo uredno i organizovano.

Nakon uzbudljive večeri, deca su zaspala sa smeškom na licu, prepuna radosti zbog novih prijateljstava i iskustava koje su stekla u toplom okruženju planinarskog doma.

Narednog jutra, deca su se probudila odmorna i spremna za novi dan planinarenja. Svi su zajedno pospremili dom, ostavljajući ga čistim kao što su ga zatekli kada su došli. 

„Vreme je da razmišljamo o novoj avanturi i novoj destinaciji!“ uzviknuo je Zeka srećno dok su se spuštali niz stazu koja ih je vodila ka podnožju. Na kraju drugog dana, autobus ih je dočekao na istom mestu gde ih je i ostavio. Umorni ali srećni planinari vratili su se kući noseći sa sobom nezaboravne uspomene sa dvodnevne planinarske akcije.

Prijatelj priče rajac.net

Pitanja za decu o ovoj priči

Ako želite da podstaknete decu na razmišljanje, razgovor, i dublje razumevanje ove priče, istovremeno razvijate njihove veštine kritičkog razmišljanja i komunikacije, evo naših predloga za pitanja koja im možete postaviti:

  • Zašto je važno pridržavati se pravila ponašanja u planinarskom domu?
  • U kojoj obući se ulazi u spavaće sobe?
  • Ko brine o gostoprimstvu i sigurnosti posetilaca planinarskog doma?
  • Koje su aktivnosti organizovane kako bi deca naučila o planinarenju?
  • Kako su deca doprinela čistoći i održavanju doma tokom svog boravka
  • Kako su deca osećala nakon završetka dvodnevne planinarske avanture? 

Ova pitanja će podstaći decu da razmisle o priči, njenim likovima i porukama koje nosi, i tako produbiti njihovo razumevanje i maštovitost.

Prijavite se na obaveštenja svaki put kada objavimo novu Avanturu planinarske družine.

Loading

Šta su avanture planinarske družine?

Avanture planinarske družine je serijal priča za decu sa glavnim junacima Vukom, Medom, Lisicom i Zekom uz koje će se mališani upoznati sa osnovama planinarenja na njima prihvatiljiv način.Pogledajte našu besplatnu kolekciju crteža – bojanki na temu planinarenje, koje možete preuzeti i štampati za vašu decu. Ovi crteži će im pomoći da bolje razumeju naše priče i više nauče o planinarenju.